1 av 5
Foto Adam Ihse / SCANPIX
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5
Frölunda-Färjestad 4-3

Frölunda höll undan för Färjestad

Frölundas Niklas Lasu: "Helst sjuk stämning"
2:37 min

Frölunda vann med 4-3 hemma mot Färjestad och tog tre superviktiga poäng i den näst sista omgången av elitseriehockeyn.

Radiosportens Christian Olsson tar ut Lagens lirare:
 Frölunda: Nicklas Lasu
Färjestad: Dick Axelsson

Matchen slutade med att hela publiken i ett fullsatt Scandinavium stod upp, 12 044 åskådare.

– Vilken stämning, det är helt sjukt. Det är otroligt att se vilket stöd vi får, alla är hur glada som helst och vi är lättade efter vinsten, säger Frölundas Niklas Lasu.

Med segern i bagaget lever Frölundas hopp om att undvika kvalserien. 4-3 mot serietvåan Färjestad var ett styrkebesked.

– Vi har grejat två vinster hemma, det var ett måste. Ett stort tack till publiken alltså, stämningen här är som i en SM-final, säger Niklas Lasu.

Färjestad inledde matchen klart bäst och pressade tillbaka Frölunda i långa, långa anfall.

Frölunda var stillastående och Färjestad visade att man verkligen tillhör seriens topplag. Frölundas spelare verkade klart tagna av stundens allvar.

– Dom har några bra lägen, men jag tycker att vi har hyfsad koll ändå, det jag är besviken på är att de får dom läta i andra, säger Frölundas Niklas Lasu.

Att Färjestad också gjorde matchens första mål var helt logiskt. Christian Berglund lyfte in lyfte in pucken i numerärt överläge.

Sakta, sakta lyckades dock Frölunda jobba sig in i matchen. Kvitteringen kom i powerplay efter 17.01. Målskytt blev Riku Hahl som styrde in ett skott från Andreas Karlsson.

Med 42 sekunder kvar av första perioden tog Frölunda ledningen genom Mikko Mäenpää - också det i powerplay.

Andra perioden blev som en spegelbild av den första. Frölunda startade bäst och Färjestad blev helt stillastående i egen zon.

Jesper Matsson ökade på till 3-1 redan innan det gått två minuter. Frölunda spelade då fem mot tre.

Mikko Mäenpää gjorde sitt andra mål för kvällen när gjorde 4-1 efter 5.45.

Nu var det dock Färjestad som arbetade sig tillbaka in i matchen och reducerade till 2-4 och 3-4. Målskyttar var Magnus Nygren och Dick Axelsson. Färjestads tredje mål kom när det återstod 45 sekunder av perioden.

– Det var riktigt skönt, det är bra för självförtroendet att få dribbla lite. Det är kul för en själv, men trist att man förlorar, säger Färjestads Dick Axelsson.

I sista perioden sjönk intensiteten i spelet. Det blev mer avvaktande från båda lagens sida. Perioden blev också mållös.

Radiosporten/TT


 Frölunda-Färjestad 4-3 (2-1, 2-2, 0-0)

Första perioden: 0-1 (9.54) Christian Berglund (Jonas Junland, Pelle Prestberg) spel fem mot fyra, 1-1 (17.01) Riku Hahl (Andreas Karlsson, Mikko Mäenpää) spel fem mot fyra, 2-1 (19.18) Mikko Mäenpää (Andreas Karlsson) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 3-1 (1.56) Jesper Mattsson (Christian Bäckman, Niklas Andersson) spel fem mot tre, 4-1 (5.45) Mikko Mäenpää (Joel Lundqvist, Tomi Kallio), 4-2 (16.06) Magnus Nygren (Dick Axelsson, Kristofer Berglund), 4-3 (19.15) Dick Axelsson.

Skott: 33-20 (14-8, 14-8, 5-4).
Utv, Frölunda: 3x2. Färjestad: 4x2.
Domare: Mikael Nord, Arboga, Sören Persson, Lidköping.
Publik: 12 044.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".