1 av 3
Foto: Robert Granström / SCANPIX
2 av 3
3 av 3
sm-slutspelet: inför Linköping-Skellefteå

Linköping måste bryta tung svit

Linköpings Andreas Jämtin efter förlusten mot Skellefteå
1:23 min

Skellefteå har ett klart övertag mot Linköping  i inbördes möten den här säsongen. Nu måste den gamle Skellefteåtränaren Särkijärvis lag vända på skutan.

Förra och enda gången lagen mötte varandra i ett slutspel var för två år sedan. Då gick Skellefteå som bekant vinnande ur kvartsfinalen. Också den gången började Skellefteå med att vinna hemma. Den gången med 3-2 efter tre perioder. Den gången studsade Linköping tillbaka och vann mer klara 4-0 på hemmaplan.

Men det var då. För två år sedan var Skellefteå en uppstickare, ett lag som kämpade för att etablera sig i elitserien. Den här säsongen har Skellefteå tagit ytterligare ett kliv och åtminstone för den här säsongen etablerat sig som ett av elitseriens starkaste lag.

Tisdagens match var en jämn tillställning där Linköping visade prov på styrka och moral, då man kvitterade med bara halvminuten kvar att spela.

– Det är ingen som har sagt på förhand att det här ska bli som en "walk in the park". Det kommer att bli tufft ibland förlorar, man, men det är bara att gilla läget och fortsätta spela, sa Linköpings Andreas Jämtin till Radosporten efter tisdagens match.

Och det är något speciellt med slutspelshockey.

– Det är nu den ritkiga säsongen är igång, det ska bli riktigt kul, sa Skellefteås Tim Erixon efter tisdagens match.

Skellefteåspelaren får medhåll av Linköpings Andreas Jämtin.

– Det är slutspel nu, vi vet att vi måste höja oss om vi ska vinna mot Skellefteå. Det är två jämna lag, ska man gå segrande ur en sån här kvartsfinalserie så gäller det att spela bra. Och så ska man ha lite studs och marginaler på sin sida, sa Linköpings Andreas Jämtin.

Kvartsfinal 2:7. Nedsläpp kl 19:00

Linköping-Skellefteå (0-1)

Form: Skellefteå vann till slut den första, matchen, men inte utan problem. Från att ha varit suveräna serieledare tappade Skellefteå mot slutet av säsongen och föll till en tredjeplats. Linköping förlorade inte bara efter förlängning vid tisdagens slutspelsdrabbning. Lagen möttes dessutom vid elitseriens sista omgång, där vann Skellefteå också på övertid.

Inbördes möten: Skellefteå har vunnit fyra av lagens sex möten den här säsongen.

Heta fakta: Skellefteås David Rundblad har gjort minst en assist i de fem senaste matcherna.

John Antonsson
john.antonsson@sr.se

Fredrik Kariander
fredrik.kariander@sr.se

Fråga

Tidigare möten LHC-SAIK

8/3 #text=4390696#
5/3 #text=4385350#
27/1 #text=4316472#
28/12 #text=4263904#
26/10 #text=4132911#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".