SM-slutspelet: Linköping - Skellefteå 4-2

Linköping malde ner Skellefteå

2:22 min

Linköping vann mot Skellefteå i en match som mest handlade om hemmalagets offensiv och Skellefteås målvakt Andreas Hadelöv.

Radiosportens Jonas Enarson valde Lagens lirare:
Linköping: Patrik Zackrisson
Skellefteå: Andreas Hadelöv

Skellefteå var med länge. Trots ett massivt spelövertag för Linköping de två första perioderna var bortalaget först att ta ledningen och gick in i den tredje perioden med ett likaresultat.

– Vi spelade egentligen det spel vi skulle, det vart lite lite för passivt och vi släpper och det blev lite ryckigt, men det funkade ganska bra, säger Skellefteås tränare Anders Forsberg.

Det kunde Skellefteå tacka sin målvakt Andreas Hadelöv för. I den tredje periodens sjunde minut gav Patrik Zackrisson hemmalaget ledningen med sitt andra mål i matchen.

– Stabilt, bra, koncentrerat, ser väldigt starka ut, säger Linköpings tränare Hans Säärkijärvi.

Men Skellefteå hade än inte gett upp och var spelmässigt jämnbördiga med Linköping i sista perioden. Och mycket riktigt kom kvitteringen. Joakim Lindström slog en briliant passning till Mikko Lehtonen som enkelt placerade pucken bakom Fredrik Norrena.

– Vi bara skruvade upp tempot och satte hårdade press då vi var tvungna att gå framåt, det är det spel vi är riktigt bra på, säger Anders Forsberg.

Men Skellefteås stundtals förvirrade försvar ställde till det för sig själva. Pucken var vid sarghörnet, helt plötsligt dök den upp framför Linköpings Jan Hlavac. Istället för att skjuta drog han Andreas Hadelöv och fick fart på den för en kvartsfinal glesa publiken.

I matchens sista minut slog Jari Tolsa spiken i kistan när han satte pucken i tom kasse.

Så nu blir det en sjunde och avgörande match i Skellefteå på söndag, och Linköpings tränare känner staden väl efter sin tid som tränare för Skellefteå ser inte bortamatch som ett problem.

– Just i dom sjunde och avgörande matcherna kan det till och med vara en nackdel att spela på hemmaplan. Med tryck från media, publik och familj som bara kräver vinst, vi har slagit från underläge hela säsongen, det kommer bli en härlig tuff match, säger Hans Säärkijärvi.


Linköping-Skellefteå 4-2 (1-1, 0-0, 3-1)

Första perioden: 0-1 (5.09) Christian Söderström (Adam Larsson, Niclas Burström) spel fem mot fyra, 1-1 (18.37) Patrik Zackrisson (Magnus Johansson, Michael Holmqvist) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2-1 (6.29) Patrik Zackrisson (Magnus Johansson, Mikael Håkanson) spel fem mot fyra, 2-2 (10.51) Mikko Lehtonen (Joakim Lindström, Jimmie Ericsson) spel fem mot fyra, 3-2 (14.32) Jan Hlavac (Jaroslav Hlinka), 4-2 (19.14) Jari Tolsa (Andreas Molinder) mål i tom kasse.

Skott: 35-23 (12-3, 14-11, 9-9).
Utv, Linköping: 3x2, 1x5, 1 matchstraff. Skellefteå: 5x2.

Domare: Ulf Rönnmark, Stockholm, Thomas Andersson, Gävle.
Publik: 7 348.

John Antonsson
john.antonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista