1 av 2
Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
2 av 2
Damkronorna

"De anfaller med alla fem"

Danijela Rundqvist: "Vi vill komma upp i toppen till USA och Kanada"
4:08 min

Sverige får tuffast möjliga motstånd i VM-genrepet i form av världens bästa Kanada. Danijela Rundqvist har spelat i Nordamerika och vet vad som väntar.

Damkronorna genrepar i kväll mot Kanada inför VM-premiären på söndag. Anfallare Danijela Rundqvist är den av svenskorna som har bäst koll på kanadensisk hockey. Hon har spelat i Burlington Barracudas den här säsongen.

– Jag har mött nästan alla i Kanadas landslag under den här säsongen. Det är riktigt bra spelare och de har en enorm bredd på damhockeyn, och en elit som heter duga, säger Rundqvist.

– De jobbar ihop som ett lag väldigt bra. De anfaller inte med en, två eller tre forwards utan de anfaller med alla fem.

Hon var den i laget som gjorde flest poäng under säsongen och tycker att hon nu går hårdare in på mål och att skottet blivit bättre.

– Mina styrkor är att jag är skridskostark, har en enorm vilja och jobbar hårt för mitt lag och sen ska jag utnyttja mitt skott också, säger Rundqvist.

Enligt Danijela Rundqvist ska svenskorna inte ha alltför stor respekt för kanadensiskorna, men säger samtidigt att det nog kan dröja innan Sverige nått upp till Kanadas nivå.

– Man får inte glömma att när vi spelade OS i Turin 2006 och vann över USA i semifinalen hade ingen räknat med det utom kanske vi själva i laget. Man måste ändå vara realistisk och se till rankingen nu bland topplagen, vi är rankade fyra och får spela efter det så skulle vi ta en bronsmedalj skulle det vara positivt. Sen är det klart att vi vill komma upp i toppen till USA och Kanada och gå om dem, men det ser jag ligga lite längre fram än det här VM:et, säger hon.


Kenneth Range
kenneth.jansson@sr.se

Fråga

Världsrankingen:

1. USA
2. Kanada
3. Finland
4. Sverige
5. Ryssland
6. Kazakstan
7. Schweiz
8. Slovakien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".