Foto: AP Photo/Matt Slocum/Scanpix
ishockey - damkronorna

Damkronorna krossat av USA

Erika Grahm: "Ska spöa finnarna"
1:41 min

Sverige får spela kvartsfinal mot Finland. Det blev klart efter en förödmjukande förlust mot USA med 1-9.

I semifinalen i Turin-OS slog man ut USA efter straffar. I årets VM-gruppfinal hade man inte en chans.

Efter den första perioden ledde USA med 4-0. Amerikanskorna var bättre i allt, de åkte bättre skridskor och hade bättre teknik. Kedjan med Elin Holmlöv, Tina Enström och Pernilla Winberg var de enda som ibland lyckades oroa det amerikanska försvaret.

– Vi går ut i omklädningsrummet och var och en får tänka lite för sig själv. Sedan peppar vi på varandra och går ut och kör, det var inte slut på matchen, säger Erika Grahm.

Men värre skulle det bli. USA hade samma övertag i andra och inför den sista perioden ledde man med 9-0. I denna period hade dock Erika Holst ett friläge Jenni Asserholt och Elin Holmlöv skapliga lägen.

Damkronorna inledde dock den tredje perioden med en reducering, 20-åriga Erika Grahm gjorde 1-9 assisterad av Erika Holst. Det blev också slutresultatet.

– Det var en tung match, USA gick ut i högt tempo och vi stod lite på hälarna och hängde inte med, säger Grahm, som gjort mål i alla tre matcher hittills.

I kvartsfinalen på fredag väntar svåra motståndaren Finland.

– Det är klart att man inte är glad efter en 1-9-förlust, men vi får ta med oss det vi gjorde bra och gå ut och spöa finnarna på fredag, säger Grahm.

Kenneth Range, Schweiz
kenneth.jansson@sr.se

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".