ishockey-vm

Tjeckmöten vi minns – eller helst vill glömma

2:19 min

Tjeckien i en VM-semifinal är inget nytt fenomen för Tre Kronor. Senast förra året blev det förlust i just semifinal, men det har även blivit några sköna segrar genom åren.

1993: VM-semifinal (4-3 e. förl.)

Tre Kronor kom in i turneringen i Tyskland med två raka VM-guld och tillhörde trots tio debutanter i truppen favoriterna.

Laget krånglade sig också vidare till en semifinal, där ett nederlagstippat Tjeckien väntade. Tjeckerna hade skrapat ihop ett lag från många olika ligor och förbundskapten Curt Lundmark utlovade en lättare match än kvartsfinalen mot USA (seger 5-2).

Nu blev det inte så enkelt. Tjeckerna vann den första perioden med 2-1 innan Tre Kronor lyckades vända matchen genom mål av Ulf Dahlén och Mikael Renberg.

Tjeckerna reste sig dock i slutminuten, tog ut målvakten Petr Briza, och tryckte in kvitteringen med 48 sekunder kvar av den tredje perioden.

I förlängnigen hittade Mikael Renberg fram till Thomas Rundqvist som satte det avgörande målet 8.39 minuter in i förlängningen.

2001: VM-semifinal (2-3 e. str.)

Sverige förde spelet och hade långa stunder pucken i tjeckernas zon, men utan att kunna omsätta detta i ett större målöverläge. Milan Hnilicka i tjeckernas mål storspelade.

Mikael Johansson gav visserligen Tre Kronor ledningen, men de blivande världsmästarna Tjeckien kvitterade Sveriges 2-1-ledning och tog matchen till förlängning.

En förlängning som blev mållös och i straffläggningen var tjeckerna vassast. Mats Sundin var en av Tre Kronors straffsumpare.

2006: OS-semifinal (7-3)

Tre Kronor hade lekstuga i Turin och ledde med hela 5-1 när knappt halva matchen var spelad.

Två snabba reduceringar av tjeckerna skapade dock nerv, innan Daniel Alfredsson kunde stänga matchen med sitt 6-3-mål i slutet av den andra perioden.

Tre Kronor vann sen som bekant finalen över Finland och tog sitt andra OS-guld.

2006: VM-final (4-0)

Sällan har en final varit så odramatisk som denna. Sverige hade t2-0 efter den första perioden och 4-0 efter den andra.

Målen gjordes av Jesper Mattsson, Fredrik Emwall, Niklas Kronwall och Jörgen Jönsson.

2010: VM-semifinal (2-3 e. str.)

Sverige hade greppet om den här semifinalen. Man tog ledigt tyvå gånger om. Först genom Johan Harju och sen genom Andreas Engqvist.

Men 2-1-ledningen höll inte hela vägen fram. Tjeckiens Karel Rachunek kvitterade med bara åtta(!) sekunder kvar av den tredje perioden.

Matchen gick till förlängning, som blev mållös och straffar avgjorde. Där var tjeckerna kyligast och Jan Marek satte den avgörande straffen som tog tjeckerna till VM-final.

Sverige besegrade sedan Tyskland i bronsmatchen.

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se