VM

"Finland har alla chanser att ta VM-guld"

3:25 min

Det är ett ovanligt starkt finskt lag som möter Norge i eftermiddagens VM-kvartsfinal, enligt Hufvudstadsbladets Niklas Lundqvist.

– Jag tycker att Finland har gjort ett mycket lyckat VM hittills, säger Niklas Lindqvist sportjournalist på svenskspråkiga Hufvudstadsbladet.

– Framför allt är en sak iögonfallande och det är att det här finländska laget haft en förmåga att höja sig i prekära situationer, säger han och fortsätter.

– Man har vänt svåra underlägen mot Tyskland och Ryssland och man har inte hängt med huvudena när det sett dåligt ut i matcherna.

Vilka finska spelar har imponerat extra mycket?

– Jag tycker supertalangen Mika Granlund har varit alldeles fantastisk och har nu fått sitt genombrott på seniornivå. En annan som också imponerat är Tuomo Ruutu som visat att han inte bara är en grovjobbare.

Hur stark guldkandidat är Finland som du ser det?

– Om man slår Norge är det svåraste hindret i semfinalen mot Kanada eller Ryssland. Men går Finland till final så finns alla chanser att ta ett guld.

Hur ser man i Finland på Norge som motståndare?

– Det är klart att man höjer ett varningens finger för Norge. De har många intressanta spelare från den svenska elitserien. Finland har inte råd att åka in i matchen och vara kaxiga utan man måste fortsätta spela ödmjukt som man gjort hittills.

Men det skulle vara ett fiasko att åka ut mot Norge?

– Om vi utgår från ett sådant skräckscenario så är det ett stort fiasko och då kan man också säga att förbundskaptens Jukka Jalonens framtid över.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se