ishockey-vm

Persson: "Kul att förstöra för Jagr"

4:28 min

De svenska KHL-proffsen Niklas Persson och Robert Nilsson vet hur man ska stoppa den tjeckiska superstjärnan Jaromir Jagr.

Niklas Persson får ofta uppgiften att få den 39-årige Jaromir Jagr ur balans i den ryska proffsligan KHL.

– Jag har matchats hårt mot honom i två säsonger och det är en härlig uppgift. Nu tror jag inte jag får den uppgiften i morgon (fredag eftermiddag), säger Niklas Persson till Radiosporten.

Varför inte?

– Jag har en liten annorlunda roll här och vi har andra spelare som kan ta den rollen. Det är en härlig uppgift. Det är fantastiskt roligt att gå ut och förstöra för en sån kille som Jagr.

Hur gör man när man förstör för en 39-årig världsstjärna?

– Det är fem man på isen och alla måste samarbeta. Hela deras femma (med Jagr) är otroligt skicklig. De är bra med pucken och vänder spelet snabbt.

– Bästa sättet att stoppa deras offensiv är väl att ha vi har pucken själva.

Hur gör man för att få bort Jagr ur spelet?

– Det är väl ganska svårt faktiskt. Han har varit med några år och har haft ex antal spelare efter sig som har försökt få honom ur balans. Jag tror att han har lärt sig hur han ska hantera det.

– Det gäller att spela tufft mot honom och se till att han inte får vända upp med pucken och hitta sina spelare. Ska man fokusera på att få honom ur balans blir det bara fel.

Tappar han ofta humöret?

– Nej, utav de antal matcher som jag sett honom spela så är det kanske en av tjugo där han tappar humöret. Här ser han ut att vara i bättre form än någonsin.

Niklas Perssons kusin, Robert Nilsson, som också spelar i Tre Kronor och KHL. Han är imponerad av 39-åringen.

– Han är såklart en av de bästa genom tiderna. Han spelar fortfarande som om han är 20-25 år samt är stor och stark. Han kan skjuta och du måste vara på tårna.

Om du vore back hur skulle du göra för att stoppa honom?

– Jag skulle ligga nära honom hela tiden, men inte för nära. Sen skulle jag försöka ta bort hans klubba med min egen klubba. Det är väl det som går att göra.

Magnus Wahlman
magnus.wahlman@sr.se

Roger Burman
roger.burman@sr.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se