VM

Klassiska referat: Fem heta möten med Finland

3:29 min

På söndagen spelar Tre Kronor sin hetaste match på fem år, VM-final mot Finland. Vi har grävt i arkivet och tagit fram de bästa svenska minnena från Finnkamper.

I Turin 2006 fick äntligen den gyllene generationen med Peter Forsberg och Mats Sundin i spetsen lägga vantarna på ett OS-guld.


Nicklas Lidström blev matchhjälte mot Finland med sitt kraftfulla 3–2–mål tidigt i sista perioden.

I slutet tryckte finländarna på rejält med en man mer, men Henrik Lundqvist storspelade och guldet gick till Sverige.


VM-turneringen 2003 i Finland avgjordes efter en 4 minuter lång videogranskning då Kanada till slut tilldömdes 3–2 i förlängningen av finalen mot Tre Kronor.

Turneringens match var dock kvartsfinalen mot värdnationen när svenskarna bjöd på en rejäl bragd. Underläge 1–5 efter knappt en och en halv period vändes till seger 6–5.


Det var ett imponerande Tre Kronor som ställdes på benen vid VM 1998 i Zurich.

Mest framträdande var Tommy Salo, Mats Sundin, Peter Forsberg och Mikael Renberg, men det var en VM-debutant som avgjorde finalserien mot Finland.

Johan Tornbergs 1–0 i första finalmatchen räckte för guld. 0–0 i final två, som för övrigt var Sveriges enda icke-vinst i turneringen, gav därmed Tre Kronor sjunde VM-titeln genom tiderna.


VM 1992. Finalmotståndet stod Finland för och Arto Blomstens lyftning i tom bur, hans fjärde mästerskapsmål, betydde 5–2 och punkterade guldmatchen definitivt.


Vid VM i Åbo 1991 var Tre Kronor enda lag att gå igenom turneringen obesegrat och stor hjälte var Mats Sundin, som vann både VM:s skytte- och poängliga (7 mål och 5 assist).

Han gjorde bland annat två mål mot Finland när Sverige vände underläge 2–4 till 4–4.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se