Ishockey-vm

Finska journalisten: "Sällsynt godis på VM-nivå"

2:46 min

Sverige ska möta grannlandet Finland i VM-finalen. Niclas Lönnqvist, journalist på finska Hufvudstabladet, tror på en jämn drabbning.

Lite förvånande slog Finland Ryssland på ett förhållandevis bekvämt sätt. Niclas Lönnqvist tror på en annorlund matchbild i finalen.

– Det kommer att bli en totalt annarlunda match än den här semifinalen. Ryssland spelade inte alls som ett kollektiv, det var bara storstjärnor som soloåkte mot det finska målet. De hade ingen som helst lagkänsla. Nu möter vi ett lag som har ett mycket starkt kollektiv, säger Niclas Lönnqvist.

Lönnqvist tycker att Tre Kronor är ett lag med många skickliga spelare.

– Framförallt är jag imponerad av de unga svenska spelarna som är födda 90-talet. Det är bara helt fantastiskt fina spelare att följa med.

Senast lagen möttes i en VM-final var 1998, det dubbelmötet vann Sverige med sammanlagt 1-0, efter mål av Johan Thornberg.

– Det är sällsynt godis på VM-nivå, säger Lönnqvist.

Finland har imponerat stort i turneringen och har slagit ut USA och Ryssland efter gruppspelet. Det till trots ser Niclas Lönnqvist som knappa favoriter.

– Jag skulle nog säga att det helt procentuellt är Sverige favorit i finalen. Sverige har ändå kanske lite större bredd i truppen. Men det finländska laget har visat att dom kan slå vem som helst i den här turneringen. Framförallt det att det finländska laget kan höja sig flera snäpp när det krävs.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se

John Antonsson
john.antonsson@sr.se