VM

Därför är Fasth bättre än Vehanen

2:27 min

VM:s två tätaste målvakter vaktar var sin kasse i VM-finalen. Och frågan är vem av Petri Vehanen och Viktor Fasth som är bäst, egentligen.

I semifinalen mot Ryssland gjorde finske superlöftet Mikael Granlund mål med en så kallad Zorro-fint som mest har använts i innebandysammanhang tidigare.

Frågan är hur man som målvakt försvarar sig mot detta.

– Det är svårt, det är inget man kan räkna med att han ska göra. Det gäller egentligen att blocka så lågt som möjligt, så det finns inget bra försvar mot det, säger Viktor Fasth till Radiosporten.

Är det kanske backens uppgift att skydda stolpen?

– Nej, det är så exceptionellt. Det händer vart tredje år, så det är inget man kan räkna med ska ske.

Viktor Fasth har bäst statistik av alla målvakter i VM. Burväktaren på andra sidan isen i finalen har varit näst bäst, Petri Vehanen som Tre Kronors målvaktstränare Stefan Ladhe beskriver så här.

– En rutinerad målvakt, ganska rapp och snabb i sina rörelser, men han blir ganska låg i målet i många sitiuationer. Så det ska vi försöka utnyttja.

Så det är att skjuta högt som gäller?

– Det är det på ganska många målvakter. Men speciellt kanske på retursituationer när man kommer nära målet och han vill täcka isen. Då är det bra att få upp pucken.

Viktor Fasth med Petri Vehanen?

– Viktor spelar med upprätt och kompakt så han har mycket kropp med i skottlinjen, där han ska vara och rädda. Vehanen blir lite mer utspridd och spelar lite mer på känsla.

Vem är bäst av Fasth och Vehanen?

– Det vet du vad jag svarar på. Viktor Fasth har gjort en helt fantastisk turnering och det är alla överens om oavsett nationalitet, säger Stefan Ladhe.

Niklas Persson spelar till vardags i den ryska ligan. Där har han stött på AK Bars Kazans finske landslagsmålvakt under vintern.

– Vehanen är en ganska liten målvakt, men är bra att läsa spelet och stå rätt.

Hur gör man mål på honom?

– Det är som vanligt. Ha mycket trafik framför mål och få honom att röra på sig så mycket som möjligt så ska vi nog få in ett par puckar.

Martin Hedberg, Bratislava
martin.hedberg@sr.se