Viktor Fasth tror på en rolig säsong

3:58 min

Viktor Fasth gjorde succé i AIK-målet förra säsongen och fick spela med landslaget i VM. Nu är förväntningarna stora på honom, men fasth gillar utmaningen.

– Vi är ett lag som spelar och vi gjorde en bra säsong förra året. Men det är historia nu och vi blickar framåt, säger Viktor Fasth angående att han var det stora utropstecknet i elitserien förra säsongen.

Han gjorde succé i elitserien och var en starkt bidragande orsak till att AIK tog sig till slutspel. Säsongen avrundades sedan med spel i landslaget under VM.

Hur känns det nu med stora förväntningar på axlarna?

– Störst förväntningar har jag på mig själv. Det gäller att fokusera på det man gör och jobba stenhårt för att utvecklas. Det är det man kan påverka själv, säger Victor Fasth som nyligen också har blivit pappa.

Vad innebär det för ishockeyn?

– Man får ta lite större ansvar över sitt liv. Men det är jätteroligt och det är skönt att koppla bort hockeyn när man kommer hem och bara ägna sig åt henne.

Det måste vara en stor psykiskt påfestring att stå i mål i hockey?

– Det är lite det som är tjusningen med att vara målvakt. Skillnaden mellan hjälte och syndabock är hårfin. Det är lite därför man blev målis, man gillar den utmaningen, säger Viktor Fasth.

Hur känns det i AIK-tröjan?

– Jättebra. Vi hade en bra säsong förra året och har fått in ytterligare lite spets i nyförvärven. Det kommer att bli en rolig säsong tror jag.

Du nobbade NHL-kontrakt. varför?

– Bland annat för att vår dotter var på väg. De alternativ jag hade var tvåvägskontrakt och det innebar att jag skulle vara borta stora delar av sommaren. Då hade jag med största sannolikhet missat min dotters födsel och det var jag inte riktigt beredd på, säger Viktor Fasth.

Hur nära var det att du nappade?

– Det var långa funderingar. Det är ju världens bästa hockeyliga och jag skulle ljuga om jag sa att jag inte ville åka över. Nu var min sociala situation som den var och det kändes inte rätt att åka över. Man får jobba på hårt och hoppas att chansen finns kvar nästa år.

Vad blir styrkan med AIK i vinter?

– Vi spelar med hög fart och har många unga lovande spelare som har blivit ett år äldre och kommer att ta många steg i sin utveckling, säger Viktor Fasth.

Mats Strandberg
mats.strandberg@sr.se

Johnnie Lager
johnnie.lager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista