ishockey - elitserien

Ett bättre hockeyliv bäddar för framgång i Växjö

2:42 min

För några sedan var det halvtidsarbete och sämre uppladdning som gällde i Växjö. Nu hinner spelarna äta och vila ordentligt – och har en sjätteplats i elitserien.

Johan Andersson kom till Växjö för fyra säsonger sedan från Frölunda via Borås. Då jobbade spelarna halvtid eller mer, det var svårt att gå runt med hjälp med av hockeyn.

Som nykomling i elitserien är läget helt annorlunda.

– Mitt första år var det rätt stor skillnad, då var det knappt några som hade hockey som arbete, alla jobbade halvtid eller mer för att klara sig. Nu är det inget snack, alla är heltidsanställda och det är hockeyn som är yrket och det man gör hela dagarna, säger Andersson.

En mycket bättre situation för spelarna och laget.

– Du hinner äta och vila dig i form och hela den biten. Du behöver inte gå upp tidigt efter en match och vara trött på träningen. Det är hockey, som tar allt fokus, det är det man ska vara utvilad till.

På de första fyra matcherna har Växjö två segrar och två förluster, resultat som tagit laget till en sjätteplats i mitten av tabellen.

– Det känns bra men det är klart att vi hade hoppats på att få med sig några fler poäng, vi har ändå varit med i alla matcher som vi spelat och hängt med. Men vi måste bli lite hetare framför mål och skapa lite fler farliga chanser, men jag tror att det kommer när vi spelat några fler matcher i elitserien, säger Andersson.

Växjö visste inte riktigt hur man skulle stå sig i elitserien före säsongen, men Andersson tycker att det är som förväntat.

– Vi vet hur vi ska spela men sedan är det omöjligt hur bra motståndarna skulle vara i elitserien. Vi visste att det skulle vara tuffare än i allsvenskan, givetvis, men jag tycker ändå att vi klarar oss bra och vi kommer att klara oss bra resten av tiden också.

Växjö har hyllats för sin defensiv, smålänningarna har släppt in få mål och är samspelta. Frågan är om det räcker mot tabellfemman Skellefteå i kväll.

– Det kommer att bli oerhört tufft, de vann väl med 4-0 borta mot Linköping i går. Vi mötte de på försäsongen, det var deras första match för säsongen och redan då var de riktigt bra. Det kommer att bli tufft och en fartfylld hockey, säger Andersson.

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se