Så kan respekten på våra rinkar förbättras

Ishockey är ju som bekant en kombination av spel och kamp, jag upplever efter många år i ”ishockeyns tjänst” att tonvikten på kamp ökar för varje år som går.

Den alltid lika kloka Skellefteåtränaren Anders Forsberg påpekade tidigare gällande rubricerad rubrik att den nya och de kommande generationerna ishockeyspelare blir snabbare och därmed också kraftfullare detta i takt med nya träningsmetodiker som tas fram samt med ökad kvantitet träning.

Jag håller med Anders Forsberg när han påstår att spelarna med ökad fart och kraft får svårt att undvika understundom våldsamma kollisioner, detta ger vid handen att respekten för motståndare måste sättas i förgrunden.

Alla inom ishockeyetablissemanget men i synnerhet de som är direkt ansvariga för fysisk och psykisk hantering av spelare måste som jag ser det per omgående inpränta hos våra spelare vad vi tillsammans menar med RESPEKT. Känslor för att vinna matcher till vilket pris som helst får aldrig övervinna respekten för våra motståndare.

Om ovan nämnda grupper kontinuerligt påminner om respekt för varandra på ishockeybanan samt att vi övriga betraktare som exempelvis experter och journalister slutar med spekulationer i graden av våldsamheter på ishockeybanan eller disciplinnämndens ifrågasatta kompetens då vill jag tro att respekten kommer att förbättras på våra rinkar.

Disciplinnämnden får oförtjänt utstå mycken kritik för sitt sätt att agera både vad gäller själva nivån på olika domar men även på behandlingstiden av bestraffningsärendena, det är på sin plats att påpeka att Svenska Ishockeyförbundet lyder under RF med vad det innebär av formalia och regler.

De belackare av disciplinnämnden som kritiserar dess medlemmar för bristande ishockeykompetens skall veta att Stefan Persson är dubbel Stanley Cup mästare, Hans-Göran Elo är mångårig elitseriemålvakt, Ulf Lindgren är elitdomare med förflutet som internationell domare av absolut högsta klass detta tycker jag borgar för hög ”hockeykompetens” i vår disciplinnämnd.

LG:s lista: Våra domare

Jag återkommer angående våra utmärkta domare och deras agerande i kommande krönikor, jag konstaterar att för närvarande är nedanstående mina favoriter:

1. Sören Persson
2. Christer Lärking
3. Patrik Sjöberg
4. Ulf Rönnmark
5. Thomas Andersson

Lars Gunnar Jansson
ishockey@sr.se