Linköping-Djurgården 2-3

Wesslau räddade extrapoängen

Linköping kontrollerade matchen, men en stark tredjeperiod av Djurgården och dess storspelande målvakt Gustaf Wesslau ledde till att stockholmarna gick segrande ur striden.

 Radiosportens Mats Dahlberg utser Lagens lirare:
Linköping: Sebastian Karlsson
Djurgården: Gustaf Wesslau

Gästande Djurgården inledde bra i Cloetta Center ikväll, men det första målet var det hemmalaget som gjorde. Djurgården var snudd på att få en kvittering i slutet på den första perioden. Att pucken var över mållinjen var det inget snack om - däremot tyckte inte domaren att den inte var det i tid. Slutsignalen hann gå innan pucken var inne och målet underkändes.

Djurgården lät sig inte tyngas av det för redan efter en och en halv minut av mittperioden kvitterade Djurgårdsveteranen Kristofer Ottoson till 1-1. Men glädjen över målet blev inte långvarig för bara två minuter senare hade LHC återtagit ledningen genom ex-Djurgårdaren Mikael Håkansson.

I den tredje perioden vaknade Djurgården till på allvar och spelade upp sig ordentligt. Kristofer Ottosson gjorde sitt andra mål för kvällen och ställningen var helt jämn. Båda lagen visade genom sitt spel att man ville vinna på ordinarie tid, men några fler mål blev det inte.

I förlängningen var Linköping det klart vassare laget, men Gustaf Wesslau tog allt. Vid minst fyra tillfällen räddade han matchen åt Djurgården med sitt säkra spel.

– Då gick Linköping fullt ut och vi står lite på hälarna. Vi kom undan med blotta förskräckelsen, säger Djurgårdsmålvakten Gustaf Wesslau om förlängningsperioden.

Hemmalagets Andreas Jämtin var påpassad under matchen då han om han drog på sig en utvisning idag skulle blivit den mest utvisade spelaren i Elitserien genom tiderna. Men Jämtin höll sig i skinnet idag och den tveksamma äran att ta över ledningen i busligan får vänta. Jämtin hade istället en fin möjlighet att göra mål, men chansen förvaltades inte tillräckligt väl.

Istället blev det straffläggning. En kavalkad av misslyckade försök genomfördes innan Djurgårdens Marcus Nilsson satte den åttonde straffen för sitt lag. Segern innebar att Djurgården klättrade från nionde till sjunde plats i Elitserien. Linköping ligger kvar som trea.

– Det vart lite väl mycket straffar. Vi fick ju en sju-åtta matchbollar där utan att kunna sätta dit den. Lite tråkigt är det självklart, framför allt när Norrena gör det så väldigt bra, säger Linköpings tränare Hans Särkijärvi.

Johanna Cedergren
johanna.cedergren@sr.se

 Linköping-Djurgården 2-3 (e str (1-0, 1-1, 0-1, 0-0, 0-1))

Första perioden: 1-0 (6.23) Andreas Molinder (Pär Arlbrandt, Andreas Jämtin)

Andra perioden: 1-1 (1.26) Kristofer Ottosson (Marcus Nilson), 2-1 (3.17) Mikael Håkansson (Erik Andersson) spel fem mot fyra

Tredje perioden: 2-2 (5.03) Kristofer Ottosson (Fredrik Claesson)

Avgörande straff: Marcus Nilson

Skott: 29-25 (8-8, 4-8, 10-8, 7-0, 0-1)

Utvisningar:  Linköping: 4x2. Djurgården: 4x2

Domare: Thomas Andersson, Gävle, och Mikael Nord, Arboga

Publik: 6 736

Straffläggning:

DIF och LHC missar sju straffar var innan Djurgårdens Marcus Nilsson sätter den pucken i mål på åttonde försöket. LHC missar och Djurgården tar därmed extrapoängen.

Förlängning:

Slut på förlängningen, nu blir det straffläggning.

5. DIF tar time-out med 22 sekunder kvar. "Smart gjort av den rutinerade herren i båset för Djurgården var i brygga", säger Mats Dahlberg.

5. "Wesslau har åtminstone gjort fyra avgörande räddningar i förlängningen".

4. "Vilken fin räddning han gör där Gustaf Wesslau", säger Mats Dahlberg.

4. "Här går man verkligen för mål", säger Mats Dahlberg.

3. "Det har varit mest Linköping i förlängningen, de håller pucken mest hela tiden", säger Mats Dahlberg.

Förlängningen har börjat.

Tredje perioden:

Tredje perioden är slut. Förlängning väntar.

56. "Alla spelare på isen vill verkligen vinna, inklusive de båda målvakterna", säger Mats Dahlberg.

50. Bra läge för Djurgården. Kontring, en DIF-spelare i det närmaste frispelas framför mål med lyckas inte lirka in pucken.

"Om Jämtin får en utvisning ikväll så blir han Elitseriens mest utvisade spelare genom tiderna", säger Mats Dahlberg.

50. "Djurgården har kommit tillbaka bra in i matchen nu", säger Mats Dahlberg.

46. Mål för Djurgården! Kristofer Ottosson gör sitt andra mål för kvällen. "Ett ganska harmlöst skott egentligen som måste ha styrts på någon", säger Mats Dahlberg.

43. "Djurgården har svårt att komma in på ett smart och tätt hemmalag", säger Mats Dahlberg.

Tredje perioden har startat.

Andra perioden:

Slut på den andra perioden. 

39. "Det har varit en del utvisningar på hemmalaget, men det har inte varit något särskilt bra spel av Djurgården", säger Mats Dahlberg.

36. Utvisning för Linköpings Sebastian Karlsson för interference.

32. Utvisning på Djurgårdens Jonas Almtorp.

28. Utvisning för Linköpings Albin Lorentzon, två minuter för interference.

24. Mål för Linköping! Ex-Djurgårdaren Mikael Håkansson gjorde målet! "Säg den glädje som varar", säger Mats Dahlberg.

22. Mål för Djurgården! Kristofer Ottosson gör 1-1. 

Andra perioden har startat.

Första perioden:

Slut på den första perioden.

20. Inget mål!

20. Djurgården skjuter pucken i mål, ett skott från blålinjen, men domaren väljer att ringa på det då det var precis i slutsekunden.

12. Robin Figren, LHC, utvisas två minuter för en slashing.

12. "Inget bra powerplay nu av Linköping, det förra var mycket bättre", säger Mats Dahlberg.

12. "Nära att Norrena ställer till det för sig, men missförståndet ordnas upp", säger Mats Dahlberg.

11. DIF Jonas Almtorp utvisas för hakning.

9. Fredrik Claesson, DIF, utvisas två minuter för interference.

7. "Annars började det väldigt bra för Djurgården. Matchen har inte gått på någon större intensitet innan Linköping fick möjligheten som Molinder sprätte in i mål", säger Mats Dahlberg.

7. Mål för Linköping! Andreas Molinder gör målet!

3. Linköping klarar ut det numerära underläget utan större problem.

1. Pär Arlbrandt, LHC, utvisas två minuter för holding the stick.

1. Matchen har startat.

Inför matchen:

Linköping

Form: Linköping har vunnit sina tre senaste hemmamatcher, men har förlorat sina tre senaste matcher mot Djurgården.

Läget i laget: Robin Persson skadade sig mot Djurgården förra veckan och kommer inte till spel ikväll. Sedan tidigare saknar man även Carl Söderberg som uppges vara borta från spel i en månad. 

Håll extra koll på: Pär Arlbrandt som ligger tvåa i Elitseriens skytteliga och Magnus Johansson som är femma i assistligan.

Djurgården

Form: Djurgården förlorade i sin senaste match mot Skellefteå, men har ändå lite övertag på Linköping. Detta med tanke på att DIF har besegrat just Linköping i de senaste tre mötena lagen emellan. Den senaste matchen mot Linköping spelades så sent som i torsdags och då vann stockholmarna med 4-1 hemma på Hovet.

Läget i laget: Backen Andreas Holmqvist kommer inte till spel, det gör inte heller Mattias Carlsson som uppges ha ljumskproblem.

Håll extra koll på: Daniel Tjärnqvist lär inte vara så svår att upptäcka på isen. Han är nämligen den spelare i Elitserien som har mest speltid av alla med en snittid på 28 minuter och nio sekunder.  

Johanna Cedergren
johanna.cedergren@sr.se