Ishockey

Nylander vill tillbaka till toppen efter skadan

11 min

För exakt ett år sedan idag skadades hockeyproffset Michael Nylander allvarligt efter en tackling bakifrån under en match i den nordamerikanska AHL-ligan. Karriären kunder varit över för 39-åringen, men efter en komplicerad operation och enveten rehabilitering är han nu tillbaka på rinken. Radiosporten har träffat honom i hans nya tillvaro i Schweiz.

Tillbaka till toppformen är just nu det som är målet för den svenske veteranen. Men det kunde varit helt annorlunda. För ett år idag skadades Michael Nylander mycket svårt under en match i sin dåvarande AHL-klubb Rochester. Nylander blev tacklad bakifrån in i sargen och fick frakturer på två kotor i nacken.

– Jag hade en otrolig tur i oturen och hade jättebra doktorer som kunde operera mig på ett lyckosamt sätt. Man tänker på att man har ju brutit nacken faktiskt så man får ju lite flashbacks här och där.

Är du någon rädd på isen för att det ska hända igen?

– Det kommer ta ett tag att mentalt komma igenom det och spela på ett helt avslappnat sätt. Det sitter lite i bakhuvudet hela tiden.

Nylander har kommit till Zurich på ett så kallat tryout kontrakt, som sträcker sig fram till 5:e november. Sen är oklart vad som händer:

– Jag vill försöka att komma tillbaka till en så hög nivå som möjligt och känna att jag kan tillföra det lag som jag spelar för på samma sätt som jag har gjort tidigare.

Tänker du på Tre Kronor någonting?

–Det har jag faktiskt inte tänkt på alls. Nu har jag försökt koncentrera mig på att komma till NHL och att komma till en bra form här i Schweiz. Tre Kronor och sådant är avlägset just nu.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se
Johanna Cedergren
johanna.cedergren@sr.se