NHL

Scouten: "Jag högaktar de som stannar hemma"

7:57 min

Det pratas och skrivs ofta om scouter i hockey. De som ser till att lovande svenska spelare får chansen att spela i NHL. Inge Hammarström är en av de många scouterna som större delen av året reser runt från en arena till en annan.

– Det brukar röra sig omkring 230 till 250 matcher på alla nivåer. Allt från juniormatcher till Allsvenskan, Elitserien och matcher ute i Europa. 

Inge Hammarström är en av dom som efter en frmgångsrik karriär som aktiv övergått till att vara talangscout. Han jobbar för NHL-laget Vancouver Canucks.

Inge började spela i Timrå (som då hette Wifsta/Östrand), fortsatte i Brynäs för att sedan ta steget över till NHL och Toronto.

– Ibland när man sitter i bilen på väg hem en sen fredag kan det kännas lite tungt. Men å andra sidan ser jag mig själv som enormt privilegerad som får hålla på att arbeta med det här. Något jag hållit på mig hela livet.

Efter ett helt inom ishockeyn har Inge Hammarström sett sporten förändras. Idag är det fler scouter än någonsin som jagar allt yngre talanger.

– Det har kommit in så mycket pengar i dag att ingen NHL-klubb vågar missa något de kan ha koll på. Och det är så mycket pengar för de unga spelarna. 

– Men jag imponeras av de som vågar säga nej till en NHL-klubb för att de inte känner sig redo än. Jag har varit med så länge att jag sett Mikael Samuelsson, Peter Forsberg och Mats Sundin. Alla de vågade stanna hemma och gå först när de var redo.

Alexander Klaar
alexander.klaar@sr.se