elitserien

Rådet: "Tänk på vad ni gör"

33 min

Få spelarna och tränarna att prata om problemet. Det är lösningen enligt gästerna i Radiosportens Sportsnack special som handlade om de farliga tacklingarna.

Radiosporten tog ett rejält tag kring de farliga tacklingarna som verkar ha ökat i antal den här hösten. Domaren Ulf Rönnmark, läkaren Björn Waldebäck och vår expert L-G Jansson gästade Sportextrastudion. Och Dif-spelaren Jimmie Ölvestad fanns med på telefon.

Många spelare, däribland AIK:s Fredrik Carlsson och Timrås Per Hallin  har drabbats av hjärnskakningar och tvingats vila från hockeyn.

De skyldiga spelarnas straff har fått blandade straff, böter på 10-15-000 kronor och fyra-sju matchers avstängning. Men domaren Ulf Rönnmark tror att den bästa lösningen är att prata om det.

Därför åker domarna runt bland klubbarna och föreläser för spelarna om tacklingar och riskerna.

– Det absolut viktigaste för sekunden är det vi just nu gör. Det Jimmie Ölvestad och gänget i Djugården och alla andra pratar om i omklädningsrummen, tänk på vad ni gör när ni tacklar en motståndare, säger Rönnmark.

Radiosportens expert Lars-Gunnar Jansson är inne på samma spår.

– Jag skulle bli oerhört besviken om det domarna gör just nu inte bär frukt. Jag tror att det i vår kommer att vara ett klädsamt klimat på arenorna, säger

Läkaren Björn Waldebäck tycker även att de finns saker att göra ur ett medicinskt perspektiv.

– Vi borde indentifiera de individer som lättare får hjärnskakningar, säger Waldebäck.

– Det finns säkert indivder som klarar väldgt få smällar. Och då borde man snabbt ifrågasätta sig om man borde fortsätta spela.

Jimmie Ölvestad blev i september avstängd i fyra matcher sedan han tacklat Luleås Mattias Persson så illa att Persson fick hjärnskakning och missade fyra matcher.

– Man ska tacklas men jag har varit inblandad i situationer där jag inte varit tillräckligt respektfull, man kan ta det lite lugnare i sådana sitautioner, säger Ölvestad.

Mer om de tuffa tacklingarna:Sophie Gill
sophie.gill@sr.se