AP Photo/Jim Mone
Ishockey

Anton Lander: "Det blev helt fel"

Iceguys säsong 2 avsnitt 6
11 min

Ishockeymagasinet Iceguys besökte NHL-laget Edmonton Oilers där två svenska bästa vänner spelar: Magnus Pääjärvi-Svensson och Anton Lander.

– Jag betraktar honom som en mina bästa vänner någonsin. Oddsen att vi skulle hamna i samma NHL-klubb måste var ganska höga, säger Magnus Pääjärvi-Svensson och tilläggeratt det är skitkul.

Anton Lander är nyklippt och missnöjd.

– Jag pratar för dålig engelska och då blev det helt fel.

Däremot har han fått hjälp av Magnus med mycket annat.

– Han har lärt mig var goda restauranger finns i Edmonton och att köttbullar finns på IKEA.

De bor dessutom ganska nära varandra i Edmonton och tillbringar mycket tid med tv-spel.

– Det är fotboll och hockey och snart kommer nya Call of duty och då får vi gnugga det, säger Magnus förväntansfullt.

– Det är ett krigsspel, förtydligar Anton, jag vet inte hur många timmar  per dag jag lagt ner på det.

TV-dokusåpan Oil Change som görs av Aquila Productions (som ägs av Oilers och som följer laget varje match för andra säsongen) filmar hela intervjun och intervjuar sen Iceguys reporter om vad de sa och varför de skrattade så mycket. Och mer om hur det är för de här unga killarna som kommer så långt ifrån till spel i NHL.  Vad jag sa? Tja, kolla in det på nätet. Jag var svamlig så vem vet vad de behöll.

Iceguys ställde också mer seriösa frågor om den invasion av nya svenskar som klivit rakt in i NHL - Adam Larsson, Gabriel Landeskog, Tim Erixon, Lander, Pääjärvi-Svensson med flera. Vad är det som hänt när de här killarna kliver rakt in i NHL?

–Det kommer nya hela tiden känns det som. Det är kul, men det är bara att titta på de senaste JVM turneringarna, vi har inte vunnit men kommit nära, säger Magnus. Man måste ge en eloge till svenska ishockeyförbundet och deras satsning på juniorer.

Anton Lander har fortfarande inte gjort något mål  när vi träffas och spelar i fjärdekedjan, känner han då press på sig?

– Nej det gör jag inte jag vet vad jag kan och vad jag är här för att göra.

Vad är då det första han tittar på när han får statistik efter en match?

– Istid. Och tekningar- jag vet att jag måste jobba på det och jag vill se att det stämmer, jag räknar ju själv också. Men istid är viktigt för oss spelare.

Annika Greder Duncan
Johanna Cedergren
johanna.cedergren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".