Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
ishockey

Ojämn bestraffning inom damhockeyn

Niclas Högberg: "Helt klart ett bekymmer"
1:35 min

Damkronornas förbundskapten Niclas Högberg tycker att domarna behandlar lagen olika.

De europeiska landslagen bedöms hårdare och drabbas oftare av utvisningar än Kanada och USA. Det tycker i alla fall Damkronornas förbundskapten.

– Jag vill inte låta som någon som pekar på domare eller känner mig orättvist behandlad. Men det är helt klart ett bekymmer, säger Niclas Högberg.

I 0-8-förlusten mot USA i onsdags i fyrnationsturneringen i Nyköping drabbades Damkronorna av åtta tvåminutersutvisningar, jämfört med två för USA. Ett faktum som gör det svårt för europeiska lag att våga spela ett aggressivt försvarsspel mot lag som Kanada och USA.

– Jag håller med om att det är situationer där vi är sena in och det är inget snack om saken, det är utvisningar. Men det är andra saker också. Vi har någonting på gång i går (mot USA) och man sätter oss lite ur spel, och vi får inga powerplay på det. Vi åker på en del saker där man normalt kan sitta på läktaren och titta på när de stora spelar mot varandra, som de inte åker på.

– Det är klart det är jobbigt. Men vi är där vi är, jag är där jag är och jag skulle bara låta som en gnällputte om jag bara gick ut och pekade på såna saker. Jag har fullt upp med att titta på våran utveckling, säger Niclas Högberg.

Han förespråkar ett fyradomarsystem, som redan används inom damhockeyn på collegenivå i USA. Där blir risken för godtyckluga bedömningar mindre.

– Det blir en helt annan nivå, och en helt annan attityd och respekt mot domarspelet. Det tillåts inte någon bedömning som faller ut ramarna.

Kenneth Range
kenneth.jansson@sr.se

Emma Lukins
emma.lukins@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".