nhl-magasinet iceguys

Ericsson: "Bättre ha en svacka nu"

11 min

Iceguys den här veckan träffar Dallas Star-gossar i Los Angeles helgen före lucia där de äntligen, efter ett sorgligt facit, vinner en bortamatch.

Före den här matchen har de bara vunnit fyra av sina 13 senaste matcher och på bortaplan bara fem matcher av elva. De kommer direkt från en bortaförlust mot San José och efter lördagens match mot Los Angeles Kings väntar tre bortamatcher till mot New York-lagen.

Först ut är Niclas Grossman som har ett ordentligt ärr i ansiktet efter att ha blivit skuren av en skridsko ganska nära ögat.

– Det är bara bra nu, jag hade tur med att vi har en bra läkare och  att jag fick snabb behandling. Jag har inte sett olyckan själv och vill inte göra det heller. Och jag har sett att även de med visir får liknande skador.

Borde du inte ha visir ändå, det är ju ganska farligt?

Nu låter du som min mamma faktiskt, nej det är en vanesak och jag trivs inte med det. Jag fick ju spela med galler först och sen med visir - men det är en vanesak och jag vill vara utan. Händer det nåt så gör det och det är bara att hoppas man har tur.

Dallas Stars har en ny ägare som vill se till att fylla hemmaarenan, där man trots att man vinner hittills oftast haft dåligt med publik. Tom Wandell gillar intiativet.

– Ja vi har haft dåligt med folk och nu med biljettpriser så låga som nio dollar, på i och för sig ganska dåliga platser, så borde man ju kunna se till att det blir lite tryck på hemmaplan, säger Wandell.

De flesta som går på hockey här verkar ju mest käka och dricka ändå...

– Jo det är lite annorlunda här, mera en upplevelse liksom. Och nio dollar.

Loui Ericsson sa förra gången de var i Los Angeles, efter lagets riktigt lyckade start, att det var viktigt att inte hamna i en svacka som i fjol då de missade slutspel. Och nu har de ändå gjort det igen.

– Jo men det är bättre att ha en svacka tidigare på säsongen än senare, säger han nu.

Iceguys berättar om statistiken vi tagit fram och presenterat i Sportextra, om att 63 svenska spelare nu har spelat i NHL den här säsongen.

– Är det så många, säger Tom Wandell förvånat. Det är ju fantastiskt, många fler än tjecker och ryssar.

Även Loui Ericsson glädes åt utvecklingen.

– Det måste ju vara kul för de som följer oss i Sverige också, säger Ericsson.

Vi berättar också att hela 13 svenska målvakter finns kring ligan, varav nio spelat i NHL den här säsongen.

– Man har ju märkt att allt fler poppar upp och får lite mer speltid. Henke Lundqvist är ju dessutom riktigt etablerad. Vi ska möta honom nu på tisdag, säger Loui Ericsson, och ser fram emot mötet.

– Jag har ju skjutit rätt mycket på honom i somras (båda är ju från Frölunda) så.. lite vet man ju...

Dallas vinner alltså matchen med 2-1 efter bland annat en assist av Tom Wandell.

– Riktigt roligt och bra: Det var en tajt match som det ofta blir mot Kings. En viktig seger på vår roadtrip.

Viktigt också att nu när Lehtonen är skadad reservmålvakten för reservmålvakten Richard Bachman var riktigt bra i matchen.

– Han täppte ju till kassen helt där, sa Wandell och även Niclas Grossman var nöjd med målvaktens insats och hela lagets. Inte minst att det var Kings och inte Dallas som åkte på dumma utvisningar.

– Alla köpte in i vår spelplan och det blev dom som blev desperata och då blir det så...

Lucia då? Ja, Tom Wandell var överlägsen i kunskapen om texten till "Natten går tunga fjät"... Lyssna bara på veckans avsnitt så får ni höra. Då också om Dallas nya huvudgrupp i det nya seriesystemet som gäller från nästa år.

Annika Greder Duncan, Los Angeles
ishockey@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista