Inför kvällens elitserie: Rubbar formstarka Skellefteå mästarna?

Skellefteå i poängform möter Färjestad som inte riktigt vaknat från mästarsömnen. Ett Modo på gång möter Luleå som fick på nöten senast. Dessutom Timrå–Linköping, HV 71– Djurgården, Brynäs–Mora, Malmö–Frölunda. Radiosporten sänder alla sex matcherna i sin helhet här på webben!

Skellefteå-Färjestad
Nedsläpp: 19:00

med tre segrar på sina fyra senaste matcher. Förlorade dock senaste hemmamatchen, den mot Frölunda. Knäskadade Magnus Wernblom gör troligen comeback först mot Modo på lördag.

Statistikgodis: Anders Söderberg är elitseriens assistkung hittills med sju stycken.
Tabellplacering: 5:a
Senaste fem matcherna: Nio poäng


har smugit igång säsongen utan att utmärka sig. Åkte på sin första förlust senast mot Modo borta. Jesper Mattsson troligen tillbaks efter sin hjärnskakning.

Statistikgodis: Laget har seriens näst mest effektiva spel i power-play, sju mål på 33 tillfällen.
Tabellplacering: 6
Senaste fem matcherna: Nio poäng

 
Inbördes statistik
Förra säsongen: Inga möten
Sedan 2001/2002: Inga möten

Luleå-Modo
Nedsläpp: 19:00

hade visat en stigande formkurva innan det blev rejält med däng senast mot Brynäs hemma (0-4). Vann två av tre hemmamatcher mot Modo förra säsongen. Mikael Renberg febersjuk. Roger Åkerström tillbaka i laget efter skada.

Statistikgodis: Har gjort flest mål av alla lag i numerärt underläge hittills, tre stycken, trots att Luleå är det minst utvisade laget per match.
Tabellplacering: 7:a
Senaste fem matcherna: Åtta poäng


är näst efter Timrå seriens formstarkaste lag, med fyra segrar på sina fem senaste matcher. Tommy Wargh tillbaka i spel. Återvändande Niklas Sundström har visat klass.

Statistikgodis: Laget finns med i topp både när det gäller målvaktsprocenten och effektiviteten skott per mål. Per Svartvadet delar andraplatsen i plus/minusligan.
Tabellplacering: 3:a
Senaste fem matcherna: Tolv poäng

 
Inbördes statistik
Förra säsongen: Fem Modosegrar och en förlust.
Sedan 2001/2002: 17 Modosegrar, en oavgjord och 18 förluster.

Timrå-Linköping
Nedsläpp: 19:00

har tagit 17 poäng av 18 möjliga och vunnit alla sina matcher hittills. Hjärnskakade Sanny Lindström borta från spel, liksom långtidsskadade Mattias Wennerberg. Men inget talar för att det inte ska bli ännu en seger ikväll. Inte minst beroende på att LHC har ett uselt bortafacit.

Statistikgodis: Timrås burväktare Johan Backlund har bara släppt in ett mål per match i snitt.
Tabellplacering: 1:a
Senaste fem matcherna: 17 poäng


har inlett skralt och har inte en enda bortapoäng hittills. Vad som skulle kunna tala för LHC är att man hade hyfsat lätt för Timrå förra säsongen. Martin Samuelsson är tillbaks efter den sin axelskada och truppen är därmed helt ordinarie.

Statistikgodis: Har seriens näst sämst effektivitet i power-play.
Tabellplacering: 10:a
Senaste fem matcherna: 6 poäng

 
Inbördes statistik
Förra säsongen: En Timråseger och tre förluster.
Sedan 2001/2002: 14 Timråsegrar, en oavgjord, tio förluster.

Malmö-Frölunda
Nedsläpp: 19:00

har förlorat alla sina matcher hittills och har bara en ynka poäng. Frågan är om Malmö har i Elitserien att göra? Förlorade mot Mora senast trots 51-28 i skott. Den forne poängkungen Juha Riihijärvi är fortfarande inte tillbaks från sin knäskada.

Statistikgodis: Har seriens sämsta effektivitet i power-play.
Tabellplacering: 12
Senaste fem matcherna: Noll poäng


har underpresterat hittills och får finna sig i att spela jumbofinal. Vann sin senaste bortamatch, den mot Skellefteå. Martin Plüss är avstängd efter den otäcka tacklingen på Timrås Sanny Lindström senast och Patrik Carlsson är ledbandskadad. Joel Gistedt fortsätter i mål.

Statistikgodis: Målvaktsspelet har varit en svag punkt. Laget har sämst procent av alla med 3,86 insläppta mål per match. Frölunda är också det mest utvisade laget hittills.
Tabellplacering: 11
Senaste fem matcherna: Fyra poäng

 
Inbördes statistik
Förra säsongen: Inga möten.
Sedan 2001/2002: Nio Malmösegrar, en oavgjord och 14 förluster.

HV 71-Djurgården
Nedsläpp: 19:00

har det inte lossnat för hittills. Men frågan om årets upplaga är bättre än så här. Förlorade senast man spelade hemma, mot Luleå. Mattias Remstam gör säsongsdebut efter sin knäskada men borta är Daniel Grillfors och Stefan Pettersson.
Tabellplacering: 9:a
Senaste fem matcherna: Sju poäng


inledde strålande men har nu tre raka förluster. Har bara tagit en poäng borta på tre matcher. Laget har

Statistikgodis: Elitseriens mest effektiva power-play, elva mål på 40 tillfällen.
Tabellplacering: 8:a
Senaste fem matcherna: Fyra poäng

 
Inbördes statistik
Förra säsongen: Två HV-segrar och två förluster.
Sedan 2001/2002: Elva HV-segrar och 16 förluster.

Brynäs-Mora
Nedsläpp: 19:00

ser inte ut att sakna den NHL-flyttade målvaktshjälten  Johan ”Honken” Holmqvist speciellt mycket. Robert Kristan har sett säker ut och höll nollan senast mot Luleå borta. Har seriens näst bästa snitt med 1,5 insläppta mål per match. Nicklas Bäckström har drabbats av feber, osäker start mot Mora.

Statistikgodis: Brynäs är obesegrade i sin nya hemmaarena och Micke Lind är bäste tekare hittills i hela serien med 70 % vunna. Laget har seriens bästa box-play hittills. Bara två insläppta mål på 36 tillfällen.
Tabellplacering: 2:a
Senaste fem matcherna: Elva poäng


med Elitseriens poängbäste Pavel Brendl i spetsen ser återigen ut att kunna knäppa de så kallade experterna på näsan. Har tre segrar på sina fyra senaste matcher.

Statistikgodis: Moras Miroslav Blatak har bäst plus/minusstatistik hittills av alla spelare, +6 och Tomas Slovak är den mest utvisade spelare hittills med 39 minuter. Laget är effektivast av alla om man tittar på hur många skott de behöver per mål som görs.
Tabellplacering: 4:a
Senaste fem matcherna: Tio poäng

 
Inbördes statistik
Förra säsongen: Två Brynäsegrar och två oavgjorda.
Sedan 2001/2002: Tre Brynässegrar, två oavgjorda, tre förluster.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se


 

 
 

 
 
 
 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista