Rätt svar v. 28

Mellanöl

Kjell Alinge och Janne Forssell skojade om mellanölsmotståndet i Hemma Hos 1971 och Turo's Hevi gee sjöng om Kolmuspullo, som lär betyda En flaska mellanöl. Dumle kanske inte har någon anknytning till öl men det har definitivt Humle. En av de populärare mellanölssorterna hette TT - icke att förväxla med Tidningarnas Telegrambyrå.

På tisdagen sjöng Harry Brandelius med en textbörjan om 50 pilsner är stackad och Nils Halling, bryggeridirektör berättade om distributionen natten till den 1 oktober 1965 då mellanölet introducerades och 11 år senare försvarade finansminister Gunnar Sträng mellanölet inför avskaffandet. Öl är den äldsta kända alkoholdrycken och har producerats i bortåt 7000 år och för oss som var unga på 70-talet var mellanölet det som gällde - vare sig vi hade uppnått inköpsålder eller inte.

Att det handlar om öl på något vis kan knappast ha undgått någon på onsdagen då Jacques Brel sjöng om La Bière och dåvarande centerledaren Torbjörn Fälldin fick lägga ut orden om mellanölets farlighet 1976. Före mellanölet fanns i Sverige den alkoholsvagare pilsnern, som dock ansågs vara väsentligen blaskigare än det öl som började bryggas i Plzen i nuvarande Tjeckien 1842. Mellanölet hade skatteklass IIB och en maximal alkoholhalt på 3,6 viktprocent - vilket motsvarar dagens 4,5 volymprocent, numera räknas öl med sådan alkoholhalt skattemässigt till starköl, fast det produceras en hel del med den gamla mellanölsalkoholhalten.