Rätt svar, v 42

Daniel Defoe

FÖRKLARING:

På måndagen hörde vi The Ventures med "Secret Agent man" - för Daniel Defoe, vars far hörde till slaktargillet och hette Foe, lär under en period ha arbetat som hemlig agent i Skottland för den engelska regeringen. Han började som affärsman och handlade bl a med strumpor och andra benkläder.

På tisdagen hörde vi Police med "Roxanne" - en av Daniel Defoes romaner heter Roxana. Vid sidan av den tidigare nämnda strumpbusinessen skaffade sig Defoe också Sibetkatter som man höll för parfymframställning. Efter en konkurs bytte han namn och la till De framför Foe, började skriva och gav ut tidningen The Weekly Review 1704-1713 och är därmed en av de tidiga publicisterna inom tidningsvärlden. När han blev dömd till skampålen för politiska och satiriska pamfletter skrev han Hymn to the Pillory vilken ledde till att pöbeln drack honom till och kastade blommor istället för ruttna ägg på honom.

Onsdagens musikaliska ledtråd var Simon & Garfunkels "Mrs Robinson" - och så hörde vi en snutt ur Pippi på en öde ö - för att leda tankarna till Robinson Kruse - den roman som Daniel Defoe väl har gjort allra mest avtryck i kulturhistorien med och som han inte skrev förrän han var bortåt 60 år gammal - och utan vilket vi knappast hade haft TV-program med Robinsons namn….

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".