Bus eller godis hela helgen

När det här med Halloween kom till mina hemtrakter var jag redan utflugen och trodde mig vara så torr bakom öronen att jag aldrig ens tänkt tanken att klä ut mig till något spöklikt.

För mig är Halloween något ur en amerikansk collagefilm. Första riktiga mötet med Halloweenfirande i Sverige var för några år sedan. Var på snabbvisit hemma hos brorsan i Piteå när min brorsdotter Julia, klädd i någon slags häxliknande dress, hoppar fram bakom vardagsrumssoffan, ler glatt och säger ”bus eller godis”.

Eftersom jag bara lekt Halloween via diverse amerikanska ungdomsfilmer var jag helt obekant med den svenska översättningen ”bus eller godis”. Hur gulligt låter inte det?

Fick ett samtal till mitt hotellrum här i Köpenhamn för en stund sedan. Det var min brorsdotter som än en gång uttalade de där orden, bus eller godis.

Jag väljer bus och önskar er tillsammans med Jenny och hela Vakenredaktionen en riktigt ruskigt, läskig och helt underbar Halloween.

Lite public service,

/

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista