Rätt svar i Steg för steg, v 45

Rätt svar: Riddarhuset.

Förklaring                                               

1
Riddarhuset är en kvarleva från ståndsriksdagen, då de fyra ständerna var tvungna att själva hålla möteslokal vid riksdagarna. Adeln kunde mönstra ett par tusen riksdagsmän och lät därför uppföra  Riddarhuset i Stockholm.

Den första byggherren, arkitekten Simon de la Vallée, började bygga 1641, men vart dessvärre redan 1642 ihjälstucken i Gamla stan av en överste Erik Oxenstierna.

Först 1674 färdigställdes den vackra barockbyggnaden av husets fjärde arkitekt  Jean de la Vallée, som var Simon de la Vallées son. Då var endast slottet Tre kronor och palatset Makalös större än Riddarhuset.

2
År 1866 avskaffades  ståndsriksdagen i Sverige, och idag är den svenska adeln som vilken förening som helst, som tillsammans äger Riddarhuset. Adelssläkterna minskar stadigt i antal, eftersom adelskapet bara kan föras vidare på svärdsidan.

En kvinna som gifter sig med en adelsman blir adlig, men tvärtom går det inte, så släkter som bara får döttrar förlorar medlemskapet.

Samtidigt finns det stora adliga släkter som ynglar av sig duktigt, så antalet adliga personer blir faktiskt fler och fler i Sverige. Idag finns ca 26 000 adliga personer i landet, medan släkternas antal minskat till ca 600.

3
När Finland år 1809 skilts från Sverige kallade tsaren de riksdagsmän som bodde i Finland till en lantdag i Borgå.

Där lovade han att följa alla Sveriges lagar och inte minst den svenska grundlagen, och så beslöt adeln i Finland att bygga historiens andra riddarhus.

Det stod färdigt på Riddargatan 1 i Helsingfors först år 1862,  men då hade lantdagen inte kallats in på mer än 50 år, för i Finland gällde fortfarande Gustav III:s grundlag så att konungen – det vill säga Finlands storfurste, tsaren –  inte behövde kalla ständerna om han inte ville.

I Finland levde ståndslantdagen kvar ända till 1906. 

Musiksnuttarna var i tur och ordning Fanfar ur Sonata batallia av Paul Hainlein, Mendelsohns bröllopsmarsch, Sorgemusik för Gustav III och Björneborgarnas marsch.

Vi hörde också Henrik von Vegesack, Riddarhusets kanslichef från ett program år 2003.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista