Inga förutfattade meningar

Jag är en rättskaffens person och har inte absolut inga förutfattade meningar.

Vilket skitsnack!

Det är oerhört lätt att döma människor och dessutom skylla i från sig på andra att världen är fördomsfull och orättvis då man själv har lika stor del i hur världen ser ut som alla andra.

På tv går just nu en reklamfilm för en matvarukedja där en kille med Downssyndrom presenteras för sina nya arbetskamrater. Arbetskamraterna agerar som att de tror praktikanten med Downs är långt ifrån lika klyftiga som dem. I själva verket visar det sig vara tvärtom.

Även om jag aldrig skulle agera som butikspersonalen så är jag precis lika inskränkt och okunnig. När jag ser killen med Downssyndrom i matvarureklamen på tv faller jag helt in i mallen för den obildade minoritet man skulle vilja ruska om, den där naiva butikspersonalen i reklamfilmen.

Jag känner ingen utvecklingstörd, känner inte Kronprinsessan Viktoria och jag har lika fullt fördommar om båda två i alla fall. De enda människor jag umgås med och som kommer från andra länder än Sverige har jag träffat på utlandsresor, i de länder där de bor, då jag varit utlänning.

Vid närmare eftertanke tror jag att jag vill spy på mig själv. Usch.

Eftersom min omgivning inte är något bättre så spyr jag på er också. Blä!

Jag pratade med Pär Johansson, som just nu gör succé med den omtalande Elvismusikalen och han tacklar fördomar dagligen.

Att prata med upplysta eldsjälar som Pär ger mig insikt. Träffar man aldrig en person som viker av så hjälper det att prata med personer som göra det.

Att den landsomfattande matkedjan med den omtalande reklamfilmen nu planerar anställa personer med funktionshinder på butiker runt om i landet ger bra signaler. På något sätt ger det hopp, även om hoppet finns på andra sidan en charkdisk.

Att jag sedan måste gå via min matvaruhandlare för få träffa någon som inte passar mallen jag själv lever i rimmar ju oerhört illa.

Men å andra sidan måste man ju början någonstans och hellre över charkdisken än inte alls.

/

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista