Rätt svar i Steg för steg, v 46

Rätt svar: Hannibal

Förklaring till Steg för steg, v 46

På måndagen hörde vi Sarah Vaughan med Interlude – som i original heter Night in Tunisia. Till Tunisien åker mången soltörstande turist, och kanske besöker de då också Bardomuseet i Tunis där man kan se fynd från det antika Karthago.

Möjligen svävar Hannibals ande ännu över staden – namnet lär betyda Baals gunstling. Hannibal är alltså mannen vi söker, en militärstrateg av rang som lär ha sagt det där med att göra sig en väg.

Och det gjorda  han på sätt och vis i sitt mest berömda fälttåg – det när han marscherade runt halva Europa och över alperna ner mot Rom med sina stridselefanter. Därav Baby Elephant walk med Quincy Jones på tisdagen.

Hannibalsfejden i gränslandet Sverige-Norge ledde så småningom till freden i Brömsebro, där Jämtland-Härjedalen tillföll Sverige. ”Hannibal ante portas” är ett latincitat att slänga sig med om man vill beteckna en oväntad och panikfylld situation.

Vill man verka allmänbildad är det bra att veta att Cato den äldre ansåg att Karthago borde förstöras. På onsdagen fick Miles-Davis-fans en enkel ledtråd eftersom låten faktiskt heter Hannibal, liksom kannibalen Lecter i När lammen tystnar.

Även om jag tycker Hannibal passar bra som namn på en tjur så finns faktiskt enligt SCB också 68 herrar i Sverige som bär detta stolta namn. Hannibal Barkas levde 248-c:a 182 f Kr och har kommit att betraktas som en av historiens största fältherrar och militärstrateger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista