Rätt svar i Steg för steg, v 47

Rätt svar: Blixtlås

Förklaring Steg för steg, v 47

1
När jag låg i lumpen upptäckte jag att luftvärnets uniformsbyxor var utrustade med knappar i stället för bixtlås i gylfen, en nyttighet som på 60-talet var vitt spridd i det civila livet.

Iklädd kronans kläder fick man ofta hejda sig i dörren efter toalettbesöken eftersom man inte hade hunnit knäppa gylfen.

2
Ni minns väl Hasse Alfredsons svåra belägenhet, han trodde han var övertränad, men han hade alltså knäppt ihop västen med gylfen, något som är näst intill ogörligt att råka ut för om man har blixtlås!

Elias Howe hade uppfunnit blixtlåset redan år 1851, men det vidareutvecklades av svenskamerikanen Peter A. Aronsson 1906 och och smålänningen Gideon Sundbäck byggde vidare på hans arbete år 1913.

Men redan År 1912 lovades i en svensk annons att blixtlåset skulle befria de äkta männen från de ständiga kraven att knäppa en massa knappar i ryggen på sina äkta hälfter.

3
Löparn är den lilla grejen som man öppnar och stänger med blixtlåset med, och vi hörde Sven Jerring referera en helt annan löpare, Gunder Häggs som på Stockholms stadion år 1941 satte det fösta av alla sina världsrekord, 3. 47,6 på 1500 meter.

Ständiga rivalen och kompisen Arne Andersson kom in som god tvåa. Punken tog fasta på blixtlåset som dekorativ modedetalj, vilket illustrerades med ett av flera klipp ur P1 programmet Stil.

Och nästa gång det kärvar, försök gärna gnida blixtlåset lite med en tvålbit - om det är av metall. Skulle blixtlåset vara av plast rekommenderar tyskarna silikon eller hårsprej! 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".