Bra svensk film att skryta om

Ni som känner mig vet att jag oftast kvittrar och ler när jag varit på bio, filmnörd som jag är. Den sista tiden har jag kunnat smila rejält även efter att jag sett svensk film.

Det finns en hel del bra svensk film just nu men biopubliken tycks föredra vampyrer och mastodontproduktioner från Hollywood.

Något har hänt med svensk film den senaste tiden och det gläder mig något oerhört. Filmer som ”Flickan”, ”Apan”, ”Videocrazy” och nu även ”Miss Kicki” gör mig varm i kroppen. Äntligen lite svenska filmer som håller internationell klass utan att skriva oss biografbesökare på näsan. Underbart.

När man ser besökssiffrorna för dessa svenska filmer, omtalade och rosade av en enad kritikerkår så tappar man dock rätt snabbt framtidstron. Hur ska svensk kvalitetsfilm kunna överleva om ingen ser filmen. Hallå, ynka 8970 såg ”Apan” och bara 30 000 superrullen ”Flickan”.

Vad vill svenska folket egentligen se för filmer? Missförstå mig inte nu för jag älskar Vampyrfilmer och maffiga katastrofrullar men är dessa jätteproduktioner det enda som lockar dig till biosalongen och är Göta kanal uppföljarna de enda som säljer svenska biobiljetter nu för tiden?

Jag tror dock på kraften av den nya svenska filmvågen och är övertygad om att den kommer svepa med även dig som bara gått på bio när Göta kanal haft premiär. Det vill säga år 1981 och år 2006.

Vem vet kanske kommer vågen med ny svensk kvalitetsfilm rycka med dig så hårt att du till och med slår till med två svenska biobesök nästa år. En av de nya lovande kritikerrosade svenskar filmerna och sedan Göta Kanal 3 förstås. Eller?

/