Rätt svar i Steg för steg, v 49

Rätt svar: Symaskin

Förklaring:

1. Det var förstås en elektrisk symaskin min mamma fick och hennes gamla fottrampade Singer ställdes ner på gårn vid soptunnorna, medan den nya elektriska kom att föra en ganska slumrande tillvaro, eftersom hon tyckte den var tekniskt komplicerad.

2. 1978 års nobelpristagare i litteratur Isaac Bashevis Singer, som vi hörde här, har såvitt jag vet inte haft något att göra med symaskiner. Men hans namne Isaac Merrit Singer, var den som i mitten av 1800-talet uppfann fotpressen, den som min mor hade sån snits med. Namnet Singer vart nästan synonymt med symaskin, och det var tur för Isaac Merrit för han hade minst tjugu ungar på byn med åtskilliga olika damer att sörja för.

3. I början hette faktiskt Singers firma the Jenny Lind Sewing Machine Company. 1872 satte Husqvarna vapenfabrik igång symaskinstillverkning i Sverige. Vi hörde en amerikansk reklamfilm för firmans Viking Sewing Machine, och en företrädare för Husqvarna som berättade om det allra senaste den datoriserade symaskinen. Ur P1-programmet Stil.

/ Mats Leander med bistånd från radions programförråd