Så här fortsatte Vakens lyssnare att kommentera miljötemat helgen den 5-6 december.

Miljötemat drog sanneligen igång Vakens lyssnare på allvar! Idéer, tankar & tips strömmade in - har plockat ut ett litet urval nedan.

Blondinen från Norr
Mellan raderna levde det spontana sido-temat "Blondinen från Norr" upp efter ett antal kommentarer från denna signatur. Detta smittade sakteligen av sig på andra lyssnare som kom med allehanda kreativa signaturer i stil med "Den Glada Blondinen", "Brunetten från Småland", "Rödluvan från Dalaskogen" och många fler...

Rondellkörning
Även rondellkörning blev ett diskuterat ämne efter att en långtradarchaufför ute på vägarna av miljöskäl efterlyst blinkers i rondeller. De stora fordonen blir ofta stående på tomgång vid diverse cirkulationsplatser eftersom de inte riktigt vet vart bilarna är på väg. Med hjälp av en bland lyssnarna engagerad trafiklärare, tog vi det gemensamma beslutet att vi från och med nu använder blinkers i alla cirkulationsplatser.

God Jul & Gott Nytt År! Ser fram emot fortsatt prat och önskelåtar under 2010!

Lyssnarkommentarer:

Mr Programledare, nu har vi verkligen gynnat miljön! Framöver kraftig minskning av olyckor i rondeller, inga köer i väntan på polis o bärgning, ingen utspilld motorolja mm mm! Oj! Och vårdköerna minskar. Dubbel-oj!! Ge mig 5 min/natt, så kan vi gå igenom lite mer trafiksituationer och kanske närma oss Nollvisionen ;)
Brita i M (som förutom varande trafiklärare, har år av erfarenhet som bussförare o taxi (natt förstås, i Sthlm...)

Hejsan, på tal om burkar, kan man egentligen panta red bull burkar & liknande?
Linus

Hej Anno!
Jag tror att det finns ett par utländska burkar som har annan metall än aluminium. Jag har sett flertalet öl- och läskburkar som har riktiga rostfläckar. Aluminium blir väl bara mörkgrå när den rostar, och dessa burkar får brun rost. Vissa burkar väger också mer än våra svenska burkar. Mvh Johan i vakten

Apparaterna tar visst emot utländska burkar o plattar till dom, men man får som sagt ingen pant för man har ju inte betalt nån pant utomlands för dom. Och det är precis samma metall!
Mvh leif

Det är ändrat - maskinerna tar alla burkar nu för tiden!
Mvh Stefan

Hej igen, Hr Programledare
För att cirkulationsplats-trafikreglerna (puuh!) ska gälla, så måste vägmärkena väjningsplikt samt cirkulationsplats (rund, blå, vita pilar) stå innan c-platsen. Det finns rondeller som ser ut som c-platser, men som saknar denna skyltning. Då måste man vara uppmärksam på trafikregler och vägmärken som gäller just där. Inte ovanligt att folk missar detta - är det en rund korsning så tar man ofta för givet att trafikreglerna för c-plats gäller. Så smäller det, ask me!
Brita i Marstrand

Apropå att vara miljömedveten...
När jag var i Indien och jobbade som volontär frågade jag en elektriker vart jag skulle göra av gamla batterier. Till svar fick jag att jag skulle gräva ner dem i jorden. Inga batteriholkar där inte;-) Indien är ett fantastiskt land men de har en del att jobba på när det gäller miljöfrågor...
Kram Emma

Vi kan kanske börja med att inte trycka på knappen vid övergångsställena när vi ändå går när det är rött. Hur mycket drar inte en bil när den får stanna för att man går innan det är grönt? Eller bara trycker för tryckandets skull!
A-L

Kan helt ärligt utan att skämmas säga att jag inte gör ett dugg för miljön, jag kör min stora bil med dubbdäck, sorterar inte sopor eller skänker pengar till diverse organisationer som påstår att de hjälper miljön. Har inhandlat en massa glödlampor av den gamla sorten och njuter av ljuset det sprider. Kommer nog få en massa skit så fort du läst upp detta, men vi bor i ett fritt land så jag får göra som jag vill med mina pengar å mina sopor, får även köpa vilken bil jag vill vilket betyder att jag får njuta av livet. Låten jag vill höra är Live Fast Die Young med Black Knights.
Mvh Niklas Gustavsson
P.S. Jag tror föresten att det nya algbränslet som en amerikan kommit på, kommer att ersätta bensinen inom en snar framtid.

Godafton i natten.
Måste ju börja med att tacka för det förra temaprogrammet den 21-22 november! Det sades både det ena och andra nyttigt och klokt. Tänkte flika in att lampan ni menar nog är en Halogenlampa som jag mailade och skrev om i förra programmet. Har själv bytt ut alla lampor i lägenheten till Halogen : )
Johan Tillman i Motala

Hej Anno!
Miljö är så viktigt och jag håller med om att vi inte alla begriper verkligheten och hur det kommer att bli i framtiden för våra barn. Det viktigaste av allt är väl vatten, för vad är vi utan det? Jag är själv en "missbrukare" av vatten - mina vänner tycker jag dricker lite för mycket men jag har alltid en vattenflaska i väskan. Man tar faktiskt vatten lite för givet – det är så lätt att bara skruva på kranen, men vi som har sommarvatten i stugan och måste släpa med dunkar och lära sig ransonera förstår att det inte bara är att skruva på kranen och låta vattnet rinna.
Tack som vanligt Anno för trevligt och underhållande sällskap i natten !
KRAM Bettan

Hej Anno!!
Har bytt ut alla lampor. Tycker det är bra! Tyvärr så passar inte lågenergi i mina antika lampor - det är något som de får tänka på, att alla inte har moderna lampor…
Kram till er alla från Irene!!

Överbefolkningen är största miljöhotet. Det borde vara förbjudet för flickor att föda barn före 20 års ålder. All hjälp till flickors skolgång i U-länderna bör prioriteras före all annan U-hjälp. Högst 2 barn per kvinna skulle stoppa överbefolkningen.
BH

Hej på er!
Jag hör att ni pratar om detta med miljötänk. Jag försöker men gör inte allt. Jag är dålig på att spara på el. Jag har elljusstakar i alla fönster, julgran och slinga ute på altanen. Resten av året har jag lampor i alla fönster, då visserligen lågenergilampor. Jag tycker egentligen inte om dem för de ger ett så skarpt vitt sken och jag tycker det är trevligare med det varmare skenet.
I utebelysningen har vi också lågenergilampor och sensorer. Vi har bergvärme och eldar mycket i vår braskamin så värmen sparar vi på en del. Jag har också fördelen/nackdelen att bo mitt emot en återvinningscentral. Fördelen är att jag har nära till att slänga allt och sorterar det mesta. Nackdelen är att det är fler än vi som använder den och det är ju bra förstås, men när det börjar slängas flaskor halv 6 på morgonen så är det inte så kul. Ljudet slår mellan husen så det är ett himla liv, även från bilarna som alltid är på sopstationen. Kommunen har dragit ner på antalet stationer vilket gör att den vi har är mycket välbesökt. Det är också trångt mellan containtrarna vilket gör att man inte kommer emellan om man tappat något. Detta gör att råttor samlas kring skräpet och att papper och plast flyger in på tomter runt omkring. Har försökt att få kommun att flytta den och bygga en bättre anläggningsplats, vilket går trögt! Synd att miljötänket och miljöstationen ska ha negativa följder…
Gud vad gnälligt detta lät - jobbar nu för fullt så det är härligt med ert program, det gör allt så mycket lättare!
Kram och Tack för ett kanonprogram!
Christina i Eskilstuna

Tjena Anno!
Jag släcker efter mig överallt i huset där det inte behövs belysning. Har inte datorn och routern på över natten. Drar alltid ut alla sladdar istället för att bara stänga av. Det är väl vad jag gör för miljön, men sen gasar jag ju på med bilen ibland så det jämnar väl ut sig hehe. Ha de fint i natten!
Valle

Hej!
Alla vill behålla sin livsstil. Tyvärr kan inte en förändring uppstå om vi fortsätter på samma spår som ledde till de uppstådda problemen. Det är många saker vi kan förändra. Ofta pratas det om transporter, vilket är en stor och viktig del. Vinsterna med att minska på det röda köttet börjar också diskuteras mer och mer. Genom att minska sin konsumtion av animaliska produkter kan man enskilt göra en mycket stor skillnad på växtgasutsläppen. Matproduktionen är en minst lika stor källa till växthusgaserna som transporterna och var och en har en enorm potential till förändring. Kraften ligger i våra vardagliga val. Att även djurens lidande minskar på detta sätt är än viktigare.
Ha en trevlig kväll!
Johan Lindström, Lycksele, Vegan   

Jag har en jättebra idé om hur man ska spara energi!
Man kan bygga sig ett stort hamster hjul som man kunde springa lite i varje dag som är kopplad till någon elproducerade maskin och på det sättet utvinna en massa el! :D
Henrik

Jenny i ladugården här igen, måste ju tillägga det här, angående miljön, att kor skulle vara miljöbovar är det dummaste jag hört! Vilka är naturligast korna eller bilarna?

Att fylla badkaret och ligga i sin egen skit drar ca 5 gånger mer energi än att ta en dusch!! Varmvattenförbrukningen i bostäderna kostar snart lika mycket som att värma upp dem, så att spara på varmvatten är mycket effektivt sparande. Att skölja ur plastpåsar och andra förpackningar med varmvatten är dumt ur energisparpunkt.
Urban

Märkligt att alla kxrkor måste vara upplysta med flera 500 watts lampor varje natt året om.
Tack för ett bra program!
Lasse

Det räcker m dig på radion så blir man varm och kan sänka ngra grader på värmen inne.
*ler snällt* En trogen vakenlyssnare

Varför inte ha dubbla rör för separation av drickbart vatten och sånt man vattnar gräsmattor och tvättar miljövänliga bilar med? Det var min nominering till ett nobelt pris som må disk-uteras och utredas innan dricksvattnet tagit slut.
Svenne T

Man kan ge bort en miljöjulklapp. Några träd i regnskogen, en korg med miljöprodukter eller annat kul. Behöver inte bli dyrt och det visar omtanke och eftertanke.
B.I.N.

Hej Anno!
Till alla som är oroliga för att jorden skall gå under för att vi inte är rädd om miljön vill jag dedikera Peter Gabriels och Kate Bush låt Don’t Give Up. Källsortera och åka tåg is the shit, vi kan fortfarande rädda jorden!
Kram från Samvetet från söder!

En lågenergilampa är ej halogen utan av lysrörs typ. Lite värme, mycket ljus.
Oskar

Hej på er!
Jag köpte nya LED-lampor till mina 11st 7-armade ljusstakar igår så nu minskas strömförbrukningen betydligt! Dessa lampor håller dessutom längre än de gamla. Jag har använt enbart energisnåla lampor sedan de kom för ca 20 år sedan. De första jag köpte kostade 175 kr/st! Jag köpte två o de sitter fortfarande i ytterbelysningen – efter 20 år.
Hälsningar från ett regnigt Bohuslän
Sivan

Hej studion!
När det gäller miljön så hinner väl inte så mycket ske under resten av mitt liv (Är 54). Däremot så tycker jag att man skall införa miljötänk i skolan årskurs 1-6. Därefter skall det finnas miljöutbildning i både högstadiet och gymnasiet. Skolböcker och annat skolmaterial ska också vara återvinningsbart.
Kram på er!
Christer "Kryddan" Bergman.

Ni pratar om miljö men jag vill påstå att min miljö blir bättre om jag åker bil i stället för att gå. Därför tycker jag att man skall tänka på vems miljö man talar om.
Mvh Paul Jakobsson

Tror nog inte att det kan vara farligt att återanvända en påse som bara har innehållit hembakat bröd!? Jag jobbar inom vården och vet att hygien är jätteviktigt, men någon måtta får det väl vara på bacillhysterin! Sen finns det ju nåt som heter sunt förnuft också och det brukar jag använda mig av.
Den Glada Blondinen

Men du...
Det här med miljön; visst e de konstigt? Här ute hos oss på landet utanför Öregrund i Uppland, kommer de att dra ner på bussarna! Smart va (ironi)? Det betyder att om man inte har ett arbete som stämmer med skoltider så måste man ta bilen – Å hur många har det!!??
Skäms UL (Upplands Lokaltrafik)!
Kram Yvonne

Hej!
Jag hörde ordet pant nyss. Jag ha varit med om det å det e så att jag har sett i stan här i Umeå maskiner för just burkar att de har en magnetplatta på maskin – fastnar burken så går den att panta, fastnar den inte kan man inte panta den, eller hur det nu fungerar - det var länge sen jag råka ut för sånt...
Tompa

Hej!
Varför inte sänka öl- & spritskatten? Då är problemet med burkarna löst och vi skulle slippa alla onödiga transporter till och från Tyskland då det inte skulle löna sig att handla där. Även garageförsäljningen av öl & sprit till minderåringar skulle minska. Vi skulle dricka mer, men siffrorna i statistiken skulle bli mera korrekta.
Mvh Tompa

Apropå trafikregler så skulle jag vilja önska låten "I Can't Drive 55" av och med Sammy Hagar.
Stefan Blixt, Hallstahammar

Och så några utlandshälsningar…

Hallå hej!
Sitter i Sydney och jobbar denna lördag em. Ute är det sol och 28 grader, lite tragiskt att sitta inne men men… Lyssnar på er via Webradio - utmärkt underhållning! Är bördig från Sundsvall och skulle bli fantastiskt glad om ni kunde spela en låt med 80 talets bästa grupp, Brända Barn från Sundsvall. Antingen "Som en man som ett tåg" från LPn "Allt står i lågor" eller "Hey Hey my my" (Neil Young cover) från en singel. Om jag minns rätt kallades bandet för The Wild Bunch då.
Soliga hälsningar från Peter Lehtonen, Sundsvall – Sydney

Tjenare!
Jag lyssnar varje dag på vaken från USA, är just nu i Texas, Amarillo. Det är ju bara att ta alla burkar till någon skrot-återförsäljare, för där får man betalt för vikten oavsett vilken burk det är, men det måste vara aluminium. Här i USA finns inget som heter källsortering - allt åker i samma container; papper, glas, metall. batterier, matrester och allt annat - och dom gnäller på lilla Sverige, det är ju konstigt…
Mvh Texas Rangers

Bästa Anno & Jenny!
Jag är en trogen lyssnare långt fjärran, bor i Mexico. Jag har inte firat jul i Sverige sedan 1971. Bodde först drygt 10 år i Spanien och har sedan 1982 bott här på andra sidan jorden. Liksom många andra svenskar ute i världen går mina tankar nostalgiskt tillbaka till hemlandet så här års. Jag klär som bäst julgranen nu med svenska elljus och röda kulor, har just ätit hemlagad ärtsoppa med hembakt knäckebröd. Plötsligt känner jag den där kraftiga hemlängtan och inom mig hör jag en sång som får ögonen att fuktas: ”När ljusen skall tändas där hemma”. Jag tror mig veta att många utlandsögon kommer att fuktas när den spelas, ja även hos många lite mognare lastbilschaufförer!!! Men torka dem och kör försiktigt så ni inte kör av vägen bara! Tack för ett underbart program som hjälper oss att hålla en närkontakt med hemlandet.
Med bästa hälsningar från Bengt Å Persson, Puebla, Mexico

God natt i Sverige, sitter och lyssnar på er i Kina, Qingdao om rondellkörning. En rondell är ju egentligen en vanlig fyrvägskorsning och i en korsning använder man ju blinkers. Använder man blinkers in och ut i rondellen blir allt mycket enklare.
Hälsar Svenne.

Har precis avnjutit frukost bestående av ägg, medhavd kaviar och sill här på Koh Samui i Thailand och önskar nu höra en låt jag aldrig hört i radion. Saltwater med Julian Lennon.
Björn Forsström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista