Steg för stegs Julnötter, v 52

”Bland juldjuren finns”

Musik

Ett arktiskt djur som står modell. För rara dragdjur jorden kring som lyser upp var julekväll. I varma länder som i kalla och mångenstädes hörs man tralla. En sång med klös och fart och swing. Om en som troligt ej är tjur. Ej ko ej vaja eller sarv.

Men har du bara lite tur du gissar rätt nu utan slarv för tomtens klassiskt röda särk. Den matchar mulen på en..

Rätt svar i Steg för Stegs Julnötter

RÄTT SVAR MÅNDAG: Vintersolståndet

Just inatt den 21 december är årets längsta natt – helt korrekt är väl att säga att någon av nätterna runt den 21 december är årets längsta – således är dagen årets kortaste. Nu vänder det och från och med nu går vi mot ljusare tider...

Och runt denna tid på året har det firats och blotats länge här i norr – kanske är våra svenska tomtenissar rester av tidigare hedniska vanor – därav Tomtarnas julnatt som musikalisk ledtråd. Rätt svar idag skulle alltså vara Vintersolståndet.

RÄTT SVAR TISDAG: Vit jul

Att spela White Christmas hade gjort dagens rimgåta för enkel, Frosty the Snowman fick istället illustrera snön eftersom rätt svar skulle vara vit jul

Och visst är det så att t o m i tropiska klimat sprayas fönsterrutor med snöspray för att julstämning skall uppstå. Och om vi kan få stoppp på den globala uppvärmningen så kanske vintrarna här i norr bjuder på snörika jular i framtiden.

RÄTT SVAR ONSDAG: Halmstjärna

Gläns över sjö och strand är bara ett exempel på julsång som nämner stjärnan över Betlehem på julnatten, och When you wish upon a star talar ju också tydligt om en stjärna – men den eftersökta stjärnan idag skulle vara utav halm.

Och visst var det så att förr var det väl fars sak att sätta stjärnan i toppen av julgranen. Rätt svar idag är alltså Halmstjärna!

RÄTT SVAR TORSDAG: Brandvarnare

Brandolyckorna ökar i juletid – alla tända ljus gör sitt till. DÅ kan det ju vara bra att i julklappspaketet hitta en Brandvarnare som tjuter till och väcker i tid när röken från den brända skinkan sprider sig.

RÄTT SVAR FREDAG: Härk

Att det handlade om en ren var väl ganska tydligt redan av den musikaliska ledtråden Rudolf med röda mulen... Men det luriga här var att det svar som efterfrågas är det försvenskade samiska namnet på en kastrerad rentjur – en härk.

Och troligast är väl kanske att just Rudolf med röda mulen är en sådan snarare än en sarv – en rentjur.