Rätt svar i Steg för steg, v 53

Rätt svar: Marsipan

Förklaring:              
1 Marsipan var svaret och om ni minns Barna Hedenhös resa till Mars så minns ni kanske att de enda djur som fanns där var marskatter, och därför var marsipanerna mycket noga med att Sten och Flisas hund Urax skulle hållas i band.

Marsipanets ursprung är omtvistat, men det italienska ordet marzapane, ska ursprungligen betecknat en ask  - med sötsaker. Tidigaste belägget i Sverige finns i biskop Brasks hushållsbok från 1520-talet.

2 Ni kände kanske igen förre tyska förbundskanslern m m Willy Brandt, fast jag klippt ihop hans uttalande till obegriplighet. Innan han bytte namn för att undfly nazisterna hette han Herbert Frahm och växte upp i Lübeck som är känt för sin goda marsipan.

Mangel betyder ju brist på norska, men faktum är att sockret och mandeln som är huvudingredienser i marsipan valsas samman.

3 Ibland blandar man i aprikoskärnor för att spara på mandeln och då fixar man smaken med bittermandelolja.

Kransekage hör nyåret till i Danmark och den görs av huvudsakligen marsipan, till exempel från marsipanstaden Odense. Själva käkar vi väl mest marsipangrisar till jul och kycklingar till påsk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista