1 av 3
Alternativ till julbordet inget för morgonens gäst.
2 av 3
Nu är det jul här i vårt hus.
3 av 3
Ett efterlängtat svin?

Varför vill man ha alternativ till något man äter en gång per år?

Under min vecka på redaktionen kom jag i kontakt med stjärnkrögaren Leif Mannerström som visade sig vara en riktig julälskare.

När jag ringde Leif för att boka in honom till programmet denna måndagsmorgon klockan 05.40 så berättar han att han överhuvudtaget inte har någon förståelse för det här med alternativa julbord.

Varför vill man ha ett alternativ till något man äter en gång per år? Leif Mannerström.

När jag bad honom lista de fem viktigaste rätterna på hans privata julbord räknade han snabbt upp åtta nödvändiga rätter, vägrade välja bort någon och menade att alla är lika viktiga.

Det Sundbergska julbordet är enormt och jag vill gärna försöka få med mig en munsbit av allt på första tallriken.

Men måste jag hårdra det och bara välja det absolut viktigaste så skulle jag kunna skala ner mitt privata julbord till två rätter.

  • Skinkan
  • Mammas sillsallad med tillhörande sillsalladsås. (Såsen är en kall gräddig senapskreation som bara är så underbar.)

Ja och sedan hade det ju inte varit helt fel att få in lite av mammas hemrullade köttbullar, prinskorv och mammas fantastiska heta kolasås serverade med vaniljglass och frysta lingon.

Nu kurrar det rejält i magen och julen får gärna börja när jag landar på Luleå flygstation senare denna måndag.

Å mamma, vi kan väl börja med efterrätten.

/

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista