Förklaring Steg för steg, v 2

Rätt svar: Trappa

Förklaring Steg för steg, v 2

Måndagens musikaliska ledtråd bestod av Do-re-mi från Sound of Music och var en dubbelledtråd i sig…

Familjen heter ju von Trapp, och en skala är ju också en trappa. Audrey Hepburn och Gregory Peck har en scen i Spanska trappan i Rom i filmen Prinsessa på vift, Blå Hallens trappa i Stockholms Stadshus kan vara nog så knepig att skrida ner för i långklänning även om den är långt ifrån lika imposant som de utvändiga trapporna på Chitchén Itzá på Yucatán i Mexico.

PÅ tisdagen hörde vi next med Skylab bara för att den inleds med steg i en trappa – laxar hopppar i specialbyggda trappor förbi vattenkraftverken, en sluss är också en slags trappa – som tillexempel Slussen mellan Mälaren och Saltsjön i Stockholm, man kan trappa ner och trappa upp någonting – eller som det också heter eskalera.

Onsdagens musikaliska ledtråd bestod av Povel Ramel som Hr Bunny Blom framförandes ”Då går jag en trappa upp till Charlotte” och så kom där en del facktermer för trappbyggare – sättsteg, plansteg och vangstycke, lite beskrivningar av typer och material samt en hänsyfting till Led Zeppelins Stairway to heaven och apropå himlatrappa så kan man väl kalla Jacobs stege för en slags trappa också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".