Vem vill bli vuxen när det är så här kul att vara barn nuförtiden.

Leka är livet med extra allt

Jag gav mina brorsbarn i julklapp att, denna helg, på egen hand flyga till Stockholm, för att bland annat se den stora idolen Amy Diamond spelad musikal.

Vi såg musikal, hälsade på hemma hos Pippi Långstrump, Karlsson på taket och Nils Karlsson Pyssling. Åt på roliga restauranger, gick på bio, musikal och hade party med ballonger, pannkakor och taco-buffé.

Vi gjorde allt och lite till.

Efter en hektiskt helg tog jag dem tidigare under dagen till Arlanda för att checka in dem som ensam åkande barn och vinka adjö.

Men är leken slut för det?

Nej för på Arlandas terminal 4:a finns numera en liten filial där barn kan leka fritt bland den svenska sagoskatten. Även här fick de ropa Killevippen, hälsa på hos Nils Karlsson pyssling och dessutom gå upp i Alfons Åbergs rum.

När jag trodde leken var över ser jag något jag själv som barn inte ens i mina innersta drömmar hade vågat fantisera om. Alfons Åbergs egenhändigt hopsnickrade Helikopter, i fullstor storlek.

Alfons var min absoluta favorit, kanske för att jag kunde identifiera mig med honom då vi drömde och lekte lite granna på samma sätt.

Men när jag lekte Alfons lekar så bestod helikoptern av två upp och nedvända köksstolar, inte var de en direkt avbildning gjord med ”äkta” plankor, sittbräda och propeller precis som när Alfons drömde sig bort i min bilderbok.

Fast så är det för mina brorsbarn.

När jag var i deras ålder var min högsta önskan att bli stor.

Om jag var barn idag hade jag aldrig velat bli vuxen.

/

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".