Rätt svar i Steg för steg, v 8

Rätt svar: Kutter

Förklaring i Steg för steg ,v 8

Three mo’ tenors sjöng You gotta be a rug cutter som en ganska långsökt ledtråd till kutter på måndagen. Kutterspån är vanlig bottenbeläggning i hamsterburar – fast terpentinet inte är särdeles nyttigt för dem!

Det användes som isolering i tak och golv och numera gör man pellets för värmepannor av spånet. Och kutterspån heter det efter det skär i en hyvel – eller hyvelmaskin som heter kutter och som i moderna industrihyvlar oftast ersatts av en fräs med fasta skär.

Gunga Din var 1939 års näst mest inkomstbringande film med Cary Grant i rollen som Sir Archibald Cutter och tisdagens ledtråd innehöll också låten The cutter. Duvor kan åstadkomma kutter och en engelsk smack kallas i Sverige för kutter.

Vad som defginierar en kutter är framför allt en rak förstäv, olika typer av riggar finns, även om den bör ha minst två förstag – fast i USA heter alla kustbevakningens fartyg cutter. På onsdagen var den musikaliska ledtråden tydlig – Kom och kuttra med mej i min kutter och därtill skrek måsarna i bakgrunden för att ge maritim stämning.

I England har man roddartävlingar i 10meters roddkuttrar och i Sverige – framförallt i Bohuslän är kuttern i första hand en fiskebåt.