Vinterkaoset bakom allt det onda

Titta ut genom fönstret där du befinner dig, precis så här vit, kall, snöig, isig och underbart mins jag mina barndoms vintrar i Piteå.

När jag frusen kommer till redaktionen står en gammal motorvärmare och brummar, fönstren till radiohuset kantas av frost och pudrig nysnö.

På mitt skrivbord ligger en artikel om Vinterhatarklubben, en organisation som bildades 1987 för att bekämpa en enda sak, vintern. Det rådande väderläget har gett klubben nytt blod och de har nog aldrig varit mer i ropet, 4820 träffar bara på google.

”Den är hemsk”, säger Gunvor Sand Edwall, ordförande i Vinterhatarklubben, till TT.


- Vilka känslor har du för vintern just nu?

Blir du sur när fötterna klumpar sig likt is i dina lite för tunna skor eller spritter det i kroppen när du böjer dig ner, tar upp lite snö, kramar den hårt och kastar den mot grannens kåk.

När man mitt i julihettan tittar tillbaka på den gångna vintern kan den kännas rätt skön, sval och härlig men när man är mitt uppe i den så kan den minst sagt ha sina sidor.

Vid 05.40 ska jag ringa och säga god morgon till Guld medajören, den snöälskande anfallaren Jonas Granlund men redan nu kan du vara med och diskutera din vinter, skriv direkt på bloggen.

För mig är vintern något enbart positivt.

Men så bor jag i Stockholms innerstad utan bil och med gångavstånd till allt vesäntligt och kan om jag känner för det undvika allt vad sprängfyllda halvtimmesena tunnelbanor heter.

En inhyrd fastighetsskötare fixar all snöskottning klanderfritt och jag har till och med rejäla kläder att plumsa omkring med i snön.

/