En bra ursäkt kan rädda allt.

I dag blev jag bestulen på min tvättid.

Jag hade ställt klockan och gått upp extra tidigt för att hinna tvätta i bra tid eftersom min tvättkorg svämmade över med skitiga plagg och det verkligen inte fanns ett enda par rena strumpor i lådan.

När jag kommer ner till tvättstugan så är den låst med hänglås och någon tvättar för fullt där inne på min tid.

Känner att jag blir ursinnig, det får inte vara sant.

Jag vet inte riktigt först vad jag ska ta mig till, men tänker att om jag inte får ur mig denna ilska kommer hela dagen att bli förstörd. Bestämmer mig för att vänta och möta konflikten.

Det tar 40 min sen rasslar det i dörren och in kommer tjuven. Jag tuppar upp mig och gör mig redo för att leverera en utskällning. Men det finns ett problem, jag står inte öga mot öga med en kall hånleende skinnklädd brutta med iskall blick utan en rosig tjej i min egen ålder i mysbyxor. Hon skulle kunna ha varit min bästa vän.

Aj då, ilskan rinner av mig innan jag ens hinner öppna munnen.

Du har tagit min tid säger jag och hon ser förvånad ut. Har jag? Oj då måste jag ha sett fel var alldeles säker på att det var min.

Jag kommer av mig i hela hennes lugna och leende uppenbarelse och känner hur jag själv ler tillbaka, äsch det gör inget.

Vad ska vi göra nu då säger hon? Vi kommer överens om att jag får de två timmar som är kvar och det känns helt okey.

Visste hon att hon hade tjuvat min tid, var det så att hon ljög? Ja säkert men hon gjorde det riktigt snyggt. En bra ursäkt kan rädda det mesta.

/ Jenny

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".