Rätt svar i Steg för steg, v 9

Rätt svar: Eld

Förklaring i tävlingen Steg för steg:

1
För att få eld krävs tre saker, värme, något slags bränsle och ett reaktivt ämne, vanligen syre. Tar men bort något av de tre slocknar elden.

I gammal tid, när elden gjordes upp mödosamt med stål och flinta, ansåg samerna att det var lättare att få fyr om man var glad. Därför jojkade de gärna under arbetet.

Det kan man kanske kalla en endoterm process, det vill säga en som kräver energi. Elden däremot är en exoterm process, som ger ifrån sig energi. Jojken vi hörde var Dolla, som betyder eld på samiska, med Annel Nieiddat - Änglaflickorna.

2
Signaturen Eld läste ett kåseri om en vådlig kanalfärd på 30-talet på Strömsholms kanal, i en inspelning från 1964. Erik Lundegårds, Elds, första kåseri – om talgoxen – publicerades i Dagens Nyheter år 1923.

Det sista – om den stora kometen – kunde man läsa dagen efter hans död den 25 mars 1982. Det satt färdigt och klart i skrivmaskinen bredvid sjuksängen.

1978 hade Eld fått Stora journalistpriset. Idag kåserar Elds son Mats Lundegård på samma Namn och Nyttsida i DN som hans far skrev och tecknade på i femtio år .

3
Den sovjetiska undergroundpoeten och pacifisten Bulat Okudzjava sjöng sin Bumazjnyj soldat om den lilla soldaten på sitt snöre som glömde att han var av papper och bad om Eld! Eld! och brann upp till ingen världens nytta.

Och om ni häller lite salt på elden så får ni se at lågorna blir gula. Hos zaoristerna, som lever kvar i Iran och utövar den urgamla persiska religionen vid sidan av islam, brinner en evig eld vid templen, för elden är det allra heligaste av de fyra elementen.

Also sprach Zarathustra av Richard Strauß avlutade ledtråden.