Rätta svar i tävlingen Steg för steg

Rätt svar: Rumänien/Dracula/Bukarest

Förklaring i tävlingen Steg för steg 

På måndagen surrade draculaflugor vars larver parasiterar som blodsugare på fåglar, och själva Dracula har tolkats i böcker och på film i olika varianter – men överklass och ett visst mått av skrämmande erotik har nog alltid varit inblandat. 

Musiken var norsk – Stian Carstensen spelade Vlad Tepes – Swing that bat. Och Vlad III levde på 1400-talet, var vojvod av Valakiet och slogs mot turkarna och förskaffade sig tillnamnet Tepes (pålspetsaren) genom sina avrättningsmetoder – Ceaucescu utnämnde honom postumt under 1900-talet till rumänsk folkhjälte!  

Dracula fick han heta efter sin far som var med i Drak-orden. På tisdagen hörde vi också en snutt ur Enchanting Transylvania, där Lenny Bruce satiriserar över vampyrfilmsklichéer och dessutom Dracula destroyed - musik rekonstruerad till filmen House of Frankenstein från 1944 .

På onsdagen bjöds början på Bauhaus låt Bela Lugosi’s dead och Bela är väl en av de kändare Dracula-tolkarna i filmhistorien – serietecknaren Crepax och regissörerna Murnau, Browning och Coppola har alla gjort sina versioner av den blodtörstige greven – mot vilken det kanske hjälper att gardera med vitlök.

Den senaste vågen av vampyrer verkar dock som om framför allt tonårsflickor inte på något vis skulle vilja värja sig emot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".