1 av 2
Min låt från förut, garanterat fri från skoskav.
2 av 2
Mode eller självplågeri.

Skoskav och låtar från förr

Redaktionen är städad, en brummande motorvärmare är avstängd och Jesper J Rubin ser fokuserad ut på andra sidan skrivbordet.

Efter en välförtjänt semester är jag tillbaka på radiohuset, av de lagstadgade 27 är nu hela två stycken semesterdagar avverkade.

I natt ska vi stå mitt i en lavin, hantera gnagande skoskav samt hylla det svenska språket.

Medan Jesper knapprar på tangenterna inför morgonens program sitter jag med Svenska akademiens ordlista. Vilket är svenska språkets vackraste ord?

En sak är jag säker på, det blev jag varse efter ett dumdristigt köp på en skoaffär i Karlstad nu i helgen, svenska språkets vackraste ord är inte skoskav.  

Skoskaven fick mig dock att backa banden till 1986. Jag har letat upp Roxettes genombrottslåt, en låt som enligt overifierade källor från början var tänkt till ingen mindre än Pernilla Wahlgren. Hon tackade nej och istället frågade Per Gessle sin kompis Marie om de inte skulle starta band ihop.

Det ena leder till det andra och på lördag har Pernilla tagit sig så långt som till en finalplats i den svenska melodifestivaluttagningen.

Mitt bidrag till svenska språkets vackraste kanske skulle kunna vara "börs", vackert och charmigt som få, i alla fall om det sägs med bred dialekt en solig fredag direkt efter lön.

/

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista