Rätt svar i Steg för steg, v 11

Rätt svar: Sankt Erik

Förklaring i Steg för steg, v 11

1
Jag fick förklara för Kristina att Sankt Erik minsann inte är någon tjej, även om man kan tro det när man ser hans blonda lockar under kronan, där han hänger som skylt eller flagga utanför huvudstadens olika kommunala inrättningar.

Men hur han blivit just Stockholms skyddspatron, sigill och stadsvapen är väl lite mera dunkelt.

2
Erik Jedvardsson, som han hette, var svensk kung i slutet av 1150-talet. Möjligen härskade han bara över Västergötland.

Enligt myten satt kung Erik den 18 maj 1160 i Uppsala domkyrka när budet kom att man stod honom efter livet, men i stället för att genast skynda ut och försvara sig valde den fromma konungen att höra mässan till slut, innan han lämnade kyrkan och vart ihjälhuggen.

Eftersom Gud sett hans fromma sinnelag ska den så kallade Erikskällan ha sprungit opp just där han ljöt döden mellan domkyrkan och Fyrisån. Efter sin död vart han ett slags svenskt rikshelgon. Och det var väl också därför han blev Stockholms skyddspatron.

Men år 1172 hävdade påven i en bulla att kungen skulle ha dött i ett fylleslag och krävde att all dyrkan av Erik den helige genast skulle upphöra. Hur det förhöll sig med saken är svårt att veta för eftervärlden.

3
S:t Eriksplan, S:t Eriksbron och S:t Eriks sjukhus ligger i Stockholm, men Erik den helige ligger begravd i Uppsala domkyrka. Uppgiften att ha skulle ha lett ett korståg mot finnarna är inte historiskt belagd.

Vi hörde Uppsala domkyrkokör i Gaudeat exiimis Upsalia ur Officium till Sankt Erik, ett verk från 1200-talet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".