Rätt svar i Steg för steg, v 12

Rätt svar: Tussilago

Förklaring i Steg för steg, v 12

Måndagens ledtråd bjöd på Thore Skogmans Jämtgubben som ville ha medicin mot sin hosta – och just som hostmedicin har tussilago använts sedan antiken, av de späda bladen kan man göra sallad, av de utväxta har gjorts såromslag och lite mer oväntat hör tussilago också till de växter som använts som tobakssurrogat.

Dock har man på senare tid upptäckt att växten också innehåller cancerframkallande ämnen vilket lett till ett försäljningsförbud av tussilago-baserade alternativläkemedel i Tyskland.

På tisdagen hörde vi Irwin Goodman sjunga Leskenlehti – som betyder Tussilago på finska. I Finland blev tussilagon frimärke redan 1998 (i Sverige först 2003).

Där tussilago växer på torr lermark finns ofta en vattenåder – därav ”en brunnsgrävares tipsare”. På engelska heter tussilagon bl annat Bullsfoot – så kofoten var lite långsökt, det erkännes.

Men viktig för bin och andra nektarsamlande insekter är den såsom varande en av vårens första matleverantörer åt dem.

Carl von Linné gav namnet tussilago åt växten just för att det på latin betyder ”hostfördrivare” – gamla svenska namn som hosthäva antyder samma sak. Ordlekarna i onsdagens ledtråd har att göra med att det folkiga namnet hästhov möjligen kan vara en förvrängning av hosthäva, - eller troligare en antydan om bladformen.

Och visst längtar vi efter de små solarna i dikeskanten nu? Tussilagon satte knopp redan i fjol! Blå tågets Titta Tussilago fick vara veckans sista musikaliska ledtråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista