Rätt svar i tävlingen Steg för steg

Rätt svar: Tegel

Förklaring i Steg för steg

Rätt svar denna vecka är alltså tegel och måndagens musikaliska ledtråd - Alpha Blondy med Dos au mur - bidrog med en fransk mur – en vägg, och den kan ju vara av tegel.

En av de äldsta varianterna av detta byggnadsmaterial är adobe – en sorts soltorkad lersten (idag också namnet på en mjukvaruproducent).

Bästa vänner hänger ihop som ler och långhalm, vilket också vara en beskrivning av adobe som kan armeras med t ex halm eller tagel.

Ordet har sitt ursprung i det latinska tego som betyder täcka, ett tegeltak är nog bra, men ett tegeltäcke låter obekvämt. Intill Tegelbacken i Stockholm ligger Rotas konditori dit Ture Sventon skickar sin sekreterare för att införskaffa ”fyllda temlor”.

Vi hörde musik ur Trollkarlen från OZ – vägen till honom går ju över gula tegelstenar! Och Skandinaviens äldsta tegelbyggnad är Roskilde domkyrka.

På onsdagen sjöng Björn Hedén om Murare Andersson, Erik den XIV:s rådgivare Jöran Persson blev eventuellt adlad Tegel och så heter också den Berlinska stadsdel där Charles Moore ritat fritids och bostadsbebyggelse.

Om leran till teglet är järnhaltigt eller kalkrikt påverkar det färgen, soltorkat tegel är den äldsta varianten, ”äkta” tegel är bränt i ugn – nunnor och munkar är en särskild form av taktegel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".