Rätt svar i tävlingen Steg för steg, v 18

Rätt svar: Alexander den store

Förklaring i tävlingen Steg för steg, v 18

Alexander den store var veckans man i Steg för steg. I måndags började vi med att spela Police och Roxanne – Alexanders hustru hette Roxana.

The Golden Mean – romanen om Aristoteles och hans elev Alexander fick Writer’s trust priset i fjol och en grekisk spritproducent gjorde för många år sedan reklam för sig med sloganen: ”The brandy Napoleon didn’t drink but Alexander did”.

På tisdagen hörde vi the sensational Alex Harvey band som gav kortformen av namnet. Alexander den store grundade många städer vartefter han utökade sitt rike – flera av dem fick heta Alexandria.

Iskanderun är en av dem som fortfarande finns, det Alexandrinska biblioteket är berömt, brann ner redan under antiken – men ett nytt invigdes 2002.

Alexander påstås också ha löst den gordiska knuten – antingen genom att helt enkelt med sitt svärd hugga av repet (Alexanderhugg) eller möjligen genom att ha lösgjort den sprint som höll ihop knuten. Alexandrin är ett jambisk versmått och Alexander kan också vara en sötslibbig drink.

I Pompeji i Faunens hus finns en golvmosaik som föreställer Alexander och han har spelats på film av bl a Richard Burton (1056) och Colin Farrel 2004.

Bland många varianter av namnet Alexander finns också det svenska Sante och Alexander har sedan 1721 i Sverige namnsdag den 12 december – sedan 2001 tillsammans med kortformen Alexis.

Onsdagens musikaliska ledtråd bestod av en tysk version av Alexander’s ragtime band.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista