Rätt svar, vecka 40

Rätt svar: Merkurius

Förklaring

Svaret var Merkurius, solsystemets innersta planet, och det giftiga man kan associera till är kvicksilver som ju heter Mercury på engelska.

Planetens atmosfär är inte så mycket att orda om, eftersom den är ganska tunn och obeständig. Och Merkurius ligger så när solen att den är svår att observera, men dess bana är excentrisk.

Planeten har mycket stor täthet, och tecknet för planeten är en stiliserad kaducé, eller häroldsstav - en på ett kors stående ring krönt av en halvmåne, som öppnar sig uppåt, om ni hänger med på beskrivningen.

Det är också tecknet för grundämnet kvicksilver och för den romerska guden Mercurius, Hermes på grekiska, som är köpmännens skyddspatron.

Guden Mercurius firades av romarna just den 15 maj. Planeten Merkurius tillryggalägger ett varv runt solen på bara 88 dygn.

Om året är kort så är dygnet desto längre, nära 60 jorddygn, och temperaturen varierar mellan 170 grader mitt i natten och + 430 C som uppmätts mitt på dan vid planetens ekvator.

Musiken ni hörde var Merkurius ur den engelska kompositören Gustav Holsts svit Planeterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".