1 av 2
Kanelbullar. Lördagen 4 oktober är det kanelbullens dag.
2 av 2
Kanelbullar. Lördagen 4 oktober är det kanelbullens dag.
Vakens radioblogg

Kanelbullens dag och degen jäser över

 så pass att man låter den få en helt egen dag. Vad är det som gör kanelbullen så speciell att den håller svenska folket i ett järngrepp?

När kanelbulle-branschen vill fira sitt påstådda mästerverk med det egna vetemjölsjippot ”Kanelbullens dag” så ropar vi glatt - hurra, medan vi glatt mumsar i oss massproducerade bullar till jubileumspris.

Tuggar vi kanelbullar för att det på riktigt är ett kulinariskt mästerverk, som vi uppriktigt tycker om, eller handlar vårt okritiska engagemang helt och hållet på tradition?

Varför tugga en gräddad degklump på vetemjöl, margarin och mjölk spetsat med lite kanel och socker när man kan mumsa en mandelmassefylld mazarin.

/

Kanelbullar

Deg: 

                  25 g jäst

                  75 g smör eller margarin

                  2 ½ dl mjölk

                  ½ dl strösocker

                  1 krm salt

                  1 tsk malen kardemumma

                  ca 7 dl vetemjöl

Fyllning:

                  50 g smör eller margarin

                  ½ dl strösocker

                  1 tsk kanel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".