Rätt svar, vecka 41

Rätt svar: År 1952

Förklaring, vecka 41

Året var 1952, då en hel värld andlöst följde kapten Kurt Carlsen, som i nästan två veckor vägrade överge sitt sjunkande fartyg Flying Enterprise, tills han fick hjälp med bogsering.

Fartyget sjönk den 6 januari. De nomadiserande samerna fick rösträtt.En ny metod att fördela mandaten vid allmänna val, jämkade uddatalsmetoden, infördes.

Englands kung Georg VI dog i februari. Vi hörde radions legendariska Londonkorrespondent Alf Martin, och Winston Churchills minnesord.

Kungen efterträddes av sin dotter Elizabeth II, och på hösten slapp britterna äntligen krigstidens teransonering.

William Thoresson som tog Sveriges allra första olympiska guld i gymnastik i Helsingfors, intervjuades av Lennart Hyland.

I Åre byggde SJ en ny linbana. Mora-Nisse var sjuk och en stockholmare vann Vasaloppet, men uppståndelsen sent på kvällen handlade om den populära 43:åriga fanjunkaren Yngve Brandell, som kallades karusellåkaren. Sven Jerring rapporterade.

Jag vet att lyssnarna inte är dumma, men ni kanske är för unga för att minnas sexåriga Eskil Danielsons genombrott som Rasmus på luffen.

Mopeden introducerades, företeelsen och ordet. Om Gösta ”Snoddas” Nordgren åkte moppe, vet jag inte, men sjunga hos Lennart Hyland i Karusellen tordes han.

Tunnelbanan till Vällingby invigdes. May Louise Flodin från Götet blev Miss World. Och låtar under 1952 var Too Young med Nat King Cole, och Povel Rammels gräsänklingsblues, som vi hörde tidigare. Alla illustrationer var hämtade ur Sveriges Radios årsskiva 1952.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".